Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výzvu na prešetrenie prípadu Malinová podporilo asi 170 ľudí

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Výzvu na prešetrenie údajného napadnutia vysokoškoláčky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej podporilo zatiaľ asi 170 ľudí.

ČTK to povedala Zuzana Wienková z Aliancie Fair-play, ktorá petičnú akciu v predchádzajúcich dňoch spustila. Prípadné vyšetrovanie by podľa nej malo vyvrátiť pochybnosti o tom, že polícia nebola pri skúmaní prípadu objektívna.

"Našou snahou je presvedčiť zodpovedných ľudí, aby sa postup policajtov preveril," povedala Wienková z občianskeho združenia, ktoré skúma napríklad korupciu štátnych úradníkov. Niektoré zverejnené informácie totiž podľa Wienkovej naznačujú, že vyšetrovanie prípadu možno nebolo nestranné. "Budeme dlhodobo monitorovať jeho priebeh," dodala.

Polícia by overenie postupu svojich kolegov nemala odmietať, povedala Wienková. Minister vnútra Robert Kaliňák totiž už skôr o práci vyšetrovateľov odmietol pochybovať. "Mal by počítať aj s tým, že nastala chyba," dodala Wienková.

Študentku Malinovú podľa jej výpovede napadli a zbili vlani v lete dvaja holohlaví muži. Motívom útoku malo byť nepriateľstvo voči ľuďom maďarskej národnosti. Policajti však pri vyšetrovaní dospeli k názoru, že útok sa vôbec nestal a neskôr Malinovú obvinili z krivej výpovede. Prípad vlani prispel k zhoršeniu vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom.

Aliancia Fair-play tvrdí, že by mali byť preverené výhrady niektorých kritikov postupu policajtov. Polícia vraj nedala preskúmať všetky časti študentkinho oblečenia, na ktorom mohli zostať dôkazy o útoku. Rovnako podľa nich napríklad nevypočula všetkých svedkov, ktorí údajne mohli študentkinu verziu prípadu potvrdiť.

Polícia však pochybnosti odmietala a vyšetrovanie bolo podľa nej objektívne. Výhrady voči zaujatosti vyšetrovateľov už vlani zamietla aj prokuratúra.

Na stranu polície sa postavila aj vládna Slovenská národná strana Jána Slotu, ktorá protestovala voči spochybňovaniu jej objektivity. "Ak si niekto myslí, že stačí, ak sa oblečie do trička 'fair-play' a môže faulovať všetkých na základe mediálnych špekulácií, hrá špinavú neférovú hru," vyhlásili zástupcovia SNS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu