Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moslimky v burkini v bazéne pobúrili Česko: Slovenské aquaparky reagujú, ako je to u nás

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: slobodnadalmacija.hr)

BRATISLAVA - Stačila jedna fotka a Česko riešilo "megakauzu" roka. Dôvodom mali byť moslimky v burkini v pražskom aquaparku. To spustilo vlnu negatívnych reakcií ľudí, ktorí sa pýtali, ako je to možné. Ako by to vyzeralo na Slovensku - dovolili by im sa kúpať slovenské aquaparky? V Česku majú s tým problémy.

Dôvodom mala byť táto fotka, ktorú odfotil a začal šíriť jeden z návštevníkov pražského aquaparku. Následne zavládla v Česku vlna pohoršených reakcií. Niektoré boli vyložene nenávistné a rasistické.

Moslimky v burkini v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Mnoho ľudí sa vyslovene vyhrážalo, že ak nezmenia pravidlá, už k nim nikdy neprídu. V Česku kúpanie v burkini povolujú v spomínanom Aquapalace Praha a Tepliciach. Portál lidovky.cz však upozorňuje, že nie všade sú burkini povolené.

Nie všade sú burkini povolené

"Ak by sa v nich chcel niekto kúpať, riešili by sme to individuálne. Musel by nás presvedčiť, že to sú plavky," tvrdí manažér olomouckého aquaparku. "Tým, že chcú vliezť v tomto oblečení do vody, porušujú predpisy. V odevoch sa z hygienických dôvodov kúpať nedá," reagoval zase hovorca jihlavského Vodného raja.

Moslimky v burkini v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Z aquaparku Hradca Králové odkázali, že by moslimom v burkini kúpať sa nedovolili. "Takéto kúpanie tu nikdy neprebehlo, je zakázané. Nevideli by sme to radi," vyjadril sa vedúci aquaparku pre Lidovky. Aquaparky u susedov sa však s týmto fenoménom stretávajú pomerne minimálne. Zaujímavé je, že burkini riešili pred rokom vo Francúzsku. Niektoré kúpaliská ich zakázali, ale súdy tieto zákazy následne zrušili.

Test slovenských aquaparkov

Rozhodli sme sa preto opýtať najväčších slovenských aquaparkov, aké majú hygienické pravidlá a či by dovolili kúpať sa aj moslimom v burkini.

Tatralandia Liptovský Mikuláš

Filozofiou vodného parku Tatralandia je poskytovať dovolenkové zážitky pre všetkých hostí bez akýchkoľvek rozdielov. Tatralandia je miestom dobrodružstva a zábavy počas celého roka s množstvom atrakcií, bazénov, tobogánov a podujatí. Našim cieľom je, aby sa hostia v areáli cítili príjemne a odnášali si len tie najlepšie zážitky. Prostriedkami na to, aby sa hostia cítili príjemne je jednak kvalita poskytovaných služieb, množstvo atrakcií ale aj rešpektovanie bezpečnostných a hygienických pravidiel. V tomto duchu máme vypracovaný návštevný poriadok, ktorý slúži na dodržiavanie príslušných právnych predpisov, ochrany zdravia a bezpečnosti návštevníkov Aaquaparku Tatralandia. V zmysle návštevného poriadku je vstup do bazénov z hygienických dôvodov možný len v plavkách (odeve) vhodných do bazénových vôd, strih plaviek ponechávame na výbere návštevníka. Burkini sú typom plaviek pre ženy.

Bežné textílie nie sú vhodným oblečením do bazénových vôd, nakoľko obsahujú rôzne chemikálie poškodzujúce PH vody a môžu tak iným návšetvnínokm vyvolať kožné reakcie, alebo iné zdravotné problémy.

Moslimky v burkini v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

AquaCity Poprad

AquaCity Poprad navštevujú zákazníci z celého sveta a rôznych národností a vierovyznaní. Náš prevádzkový poriadok a hygienické normy nedovoľujú kúpanie v bazénoch v textilných odevoch. Dovolené je kúpanie v bazénoch v odeve vyhotovenom z materiálov, vhodných do vody (napr. neoprén). Je to nielen z dôvodu hygieny, ale aj z dôvodu bezpečnosti návštevníkov, pretože je nebezpečné kúpanie v textilnom oblečení z dôvodu väčšieho rizika utopenia sa. V minulosti sme mali moslimských návštevníkov, ktorí využili práve kúpanie v neopréne. Burkini je vlastne plavecký odev a je z toho materiálu, takže to dovoľujeme.

Aquapark Senec

Náš Aquapark sa plne stotožňuje s vyjadrením Aquapalace Praha a to, že kúpanie je povolené len v odeve na to určenom. Tak ako sa historicky vyvíjal kúpací odev, momentálne je trend používať aj kvôli silnému slnku napríklad kúpacie tričká alebo odevy, ktoré zahaľujú väčšiu časť tela. Pokiaľ je takýto odev vyrobený z materiálnu vhodného na kúpanie, klienti ho môžu používať.

Pokiaľ to bude odev určený do vody, tak nie. Pokiaľ by to bol odev iba na bežné nosenie, tak by sme im to zakázali kvôli hygiene.

Moslimky v burkini v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Holiday Park Kováčová

Nemáme pravidlá pre moslimov, zatiaľ sme neboli konfrontovaní s takouto situáciou, takže sme neboli nútení to riešiť. Náš prevádzkový a návštevnícky poriadok upravuje, za akých podmienok môžu vstúpiť návštevníci do bazénov. Majú byť oblečení v úbore určenom na plávanie a dodržiava´t hygienické pravidlá.

Viac o téme: MoslimoviaAquaparkBurkini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu