Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Nevinná FOTO z autobusu vyvolala nenávistné reakcie: Odhalenie pravdy ako facka na prebudenie

(Zdroj: Facebook)

ASKER - Na prvý pohľad nevinná fotka prázdneho autobusu rozpútala búrlivú diskusiu. Dôvodom bol optický klam, ktorý ľudí z antimigračnej skupiny poriadne rozohnil. Príspevok zverejnil jeden z členov, ktorý si po nastúpení do autobusu pomýlil voľné sedadlá s moslimkami zahalenými v burkach.

Vyhotovenie a zverejnenie jednej fotky niekedy naozaj stačí na rozpútanie vášnivej debaty. Zaslúžil sa o tom Nór menom Johan Slattavik, ktorý uverejnil svoj príspevok na sociálnej sieti v uzavretej antimigračnej skupine a pripojil k nemu otázku: "Čo si o tom myslíte?". Záber je totiž optickým klamom. Prázdne autobusové sedadlá pripomínajú moslimské ženy zahalené v burke.

Príspevok okamžite začali ľudia komentovať a zdieľalo  ho takmer 13 000 členov skupiny. Odpovede na položenú otázku zneli: "Odporné, desivé či tragické." Jeden z používateľov si servítku pred ústa nedával vôbec: "Vyzerá to naozaj strašidelne. Malo by to byť zakázané. Nikdy nemôžete vedieť, kto tam je. Mohli by to byť aj teroristi so zbraňami."

Slattavik pre miestne média priznal, že išlo o žart a chcel zistiť, ako budú ľudia reagovať. "Zhotovil som fotku, aby som videl, čo sa bude diať," povedal a dodal, že bol šokovaný z vysokého počtu ľudí, ktorí reagovali. Príspevok zdieľal aj bývalý politik Sindre Beyer, ktorému sa podarilo hádanku rozlúštiť. Používatelia na jeho profile odsudzovali antimigračnú skupinu a venovali jej ostrú kritiku.

O extrémizme a oslabení slobody v Európe sa neustále diskutuje. Nórsko pritom bolo prvou škandinávskou krajinou, ktorá minulý rok navrhla zákaz používať závoje, ktoré zahaľujú celú tvár v školách aj na univerzitách. Práve vysoký prílev moslimských prisťahovalcov do Európy v posledných rokoch je podľa všetkého podnecovaný skepticizmom a predsudkami na celom kontinente. V krajinách ako Francúzsko, Belgicko, Bulharsko, Holandsko a Švajčiarsko prijali zákony a obmedzenia týkajúce sa burky a nikábu. 

Viac o téme: MoslimkaBurkaOmyl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu