Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministri, ktorí mali padnúť, ale Fico ich podržal! Najväčšie škandály smerákov

Andrej Danko a Robert Fico Zobraziť galériu (7)
Andrej Danko a Robert Fico (Zdroj: SITA/archív)

BRATISLAVA - Iných odvoláva, ale svojich si nedá. Robert Fico koná tvrdo voči kolegom z koalície. Naposledy odvolal ministra školstva za SNS. V minulosti ako predseda vlády odvolal niekoľko koaličných ministrov. Keď sa však podozrenie dotkne ministra za Smer, premiér použije dvojitý meter.

V minulosti Fico konal tvrdo iba voči ministrom z iných politických strán, ktoré boli so Smerom vo vláde. Národniarom zobral dokonca rezort životného prostredia počas svojej prvej vlády. Viedol ho vtedy Viliam Turský, ich tretí minister rezortu za 13 mesiacov. Fico odvolal tiež HZDS-áckeho ministra pôdohospodárstva Viliama Jureňu. To následne vyvolalo roztržku vo vládnej koalícii. Fico vyzval tiež ministra výstavby Mariana Janušeka (SNS), aby odstúpil kvôli predraženému tendru. Ten premiéra poslúchol a odstúpil.

Naposledy, v tretej vláde, odvolal SNS-ákom ministra školstva Petra Plavčana. Takto však Fico mohol a mal konať v mnohých prípadoch v prípade smeráckych ministrov. Tu sú príklady:

Ján Počiatek

Vtedajší minister financií Ján Počiatek bol v máji 2008, teda tesne pred uverejnením centrálnej parity slovenskej koruny voči euru na jachte v Monaku s milionárom z J&T Patrikom Jakabovičom. Počiatkovi za to Fico udelil žltú kartu. Síce ho vtedy skritizoval, ale neodvolal ho. Počiatek po parlamentných voľbách v marci 2016 z politiky sám odišiel.

Robert Fico a Ján Počiatek
Zobraziť galériu (7)
Robert Fico a Ján Počiatek  (Zdroj: SITA)

Ľubomír Jahnátek

Nahnuté to mal aj bývalý minister pôdohospodárstva. Ten si na rezort doviedol "celú rodinu" z rodnej dedinky Komjatice. Postupne na ministerstve robili jeho synovec, neter, krstňatá a niektorí Komjatičania. Jahnátkovi sa však nič nestalo. Naopak, v druhej vláde Smeru bol ministrom hospodárstva a dnes šéfuje nezávislému regulačnému úradu ÚRSO.

Ministri, ktorí mali padnúť,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: mosr.sr)

Ján Richter

Ani po roku odhaleniach v kauze Čistý deň, kde došlo k zneužívaniu chovancov, sa verejnosť od Fica nedočkal vyvodenia personálnej zodpovednosti. Richter dlho odmietal odobrať licenciu resocializačnému zariadeniu. Resocializačné centrum spadá totiž pod kuratelu ministerstva práce a Ján Richter ako minister sa rozhýbal až po roku, kedy pochybenia v kauze konštatovala aj Generálna prokuratúra. Pokus o odvolanie Richtera bude tento týždeň vo štvrtok. U Fica má stále podporu, kauzu Čistý deň odobratím licencie považuje za vybavenú.

Ján Richter
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Miroslav Lajčák

Nominant Smeru Miroslav Lajčák čelil tlaku na odvolanie, keď bývalí zamestnanci ministerstva zahraničných vecí poukázali na možné podozrenie z plytvania eurofondov pri predsedníctve EÚ. Lajčákov rezort trvá na svojom, že pri tendroch zákon neprerušili. Fico pri tejto kauze vynadal novinárom, že sú "špinavé protislovenské prostitútky" a svojho ministra podržal.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Robert Kaliňák

Azda najväčšiu podporu má u Fica jeho pravá ruka a korunný princ strany Robert Kaliňák, súčasný minister vnútra. Ten čelí škandálu v kauze Bašternák, kde sa preukázal obchodný vzťah medzi ministrom a človekom obvineným z daňových podvodov. Kaliňáka sa pokúšala odvolať aj opozícia, ale márne. Fico si stále zastáva Kaliňáka a nič nenasvedčuje v minulosti tomu, že sa niečo bude meniť.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Osvedčená stratégia Fica

Politológ vidí za Ficovým konaním stratégiu. "Je to osvedčená stratégia Roberta Fica. Ak Fico odvolá nominanta koaličného partnera, Smer tým nič nestráca. Dokonca môže takýmto krokom vyvolať vo verejnosti zdanie, že koná razantne a napĺňa tým predstavu o svojich povestných „troch minútach“. Táto stratégia sa Ficovi opláca najmä v momente, kedy prieskumy verejnej mienky ukazujú odliv voličov od Smeru k SNS," analyzuje Ficove ťahy Radoslav Štefančík.

Keď už došlo k opusteniu postu smeráka, musel to byť silný tlak. Napríklad Pavol Paška, niekdajšia dvojka strany a expredseda parlamentu. "Treba však zdôrazniť, že Robert Fico už pri totálnych prešľapoch politikov konal aj v prostredí najbližších spolupracovníkov, keď k odchodu z vrcholnej politiky prinútil dvojku Smeru a vtedajšieho šéfa parlamentu Pavla Pašku. K tomuto kroku sa však tradične odhodlal až po prejavoch silnej občianskej nespokojnosti a jeho výrokoch o troch minútach vyšiel opäť na smiech," tvrdí politológ.

V prípade neodvolania smeráckych ministrov môže Fico riskovať stratu dôvery v politické elity. A z toho budú profitovať extrémisti. "Ak ich Fico neodvolá, môže to prehĺbiť znechutenie občanov zo súčasnej politickej elity, čoho dôsledkom bude vyššia miera náklonnosti časti bývalého smeráckeho elektorátu načúvať nezmyslom pravicových extrémistov. A to je už nielen začiatok konca Ficovej éry, ale aj  začiatok konca našej slobodnej diskusie," uzavrel Štefančík.

Viac o téme: Robert FicoSNSHZDSPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu