Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lajčák: Nesúhlas s odvolaním Richtera prijala vláda jednomyseľne, podporili ho aj ministri za SNS

Ján Richter a Miroslav Lajčák
Ján Richter a Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Uznesenie o nesúhlase s návrhom opozície na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) prijala dnes vláda jednomyseľne, podporili ho aj ministri za SNS. Uviedol to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) pred rokovaním vlády uviedla, že ministri za SNS tam idú s dohodou, že sa zdržia hlasovania. "Pozícia vlády o Richterovi bola jednomyseľne akceptovaná, nebolo potrebné hlasovanie," ozrejmil Lajčák. Podľa šéfa rezortu diplomacie nedošlo na zasadnutí vlády k diskusii ohľadom tohto bodu. "Premiér konštatoval, že došlo k jednomyseľnému schváleniu a prešli sme k ďalšiemu bodu," opísal priebeh rokovania.

"Na vláde sa hlasuje výnimočne," vysvetlil Lajčák. "Ja si osobne pamätám, že sa hlasovalo, iba keď som bol ešte s HZDS a SNS. V minulom volebnom období som nehlasoval ani raz, čo som bol pri tom, ani v tomto, čiže tieto veci sa jednomyseľne schvaľujú, aj tento materiál," doplnil.

"Dohodli sme sa, že sa zdržíme hlasovania," vysvetlila pred rokovaním vlády Matečná s tým, že nešlo o pokyn predsedu SNS Andreja Danka. Matečná zároveň nepotvrdila, že sa podobne zachovajú aj poslanci strany v parlamente. "Neviem, aký je postoj poslaneckého klubu, keďže nie som v poslaneckom klube SNS," dodala.

O návrhu na odvolanie ministra práce bude parlament rokovať vo štvrtok (7.9.) popoludní. Dôvodom je kauza resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, pri ktorej Richter podľa opozície zlyhal. Výhrady voči jeho pôsobeniu má aj koaličná SNS.

Minister práce má aj naďalej dôveru premiéra. "Minister Richter má moju absolútnu dôveru a myslím, že ste mali možnosť zachytiť veľmi jasné stanoviská, ktoré sme dali v súvislosti s pánom Richterom. Je to človek, ktorý dosahuje fantastické výsledky v rezorte a tieto smiešne hry opozície ja nemienim rešpektovať," doložil Fico s tým, že navrhuje, aby sa Smer-SD na schôdzi nezúčastnil. Ide podľa neho totiž v tomto prípade o zneužívanie inštitútu vyslovenia nedôvery.

Viac o téme: OdvolávanieJán RichterMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu