Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Novela o hnojivách podľa opozície ohrozí živočíšnu výrobu, Matečná to odmieta

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: SITA/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Novela zákona o hnojivách skomplikuje život podnikateľom v živočíšnej výrobe. Zhodujú sa na tom opoziční poslanci Zsolt Simon (nezaradený) a Anna Zemanová (SaS). Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) to odmieta. O novele rokovali poslanci v závere druhého rokovacieho dňa 19. schôdze Národnej rady SR.

"Zákon nepomáha podnikateľom v živočíšnej výrobe," povedala Zemanová, podľa ktorej by mal prestať pohon na podnikateľov v živočíšnej výrobe. Poslankyňa ale súhlasí, že sa musia prísne dodržiavať pravidlá ochrany pôdy. Podľa Simona právna norma ohrozí živočíšnu výboru na Slovensku. "Zákon hovorí o tom, že poľnohospodár nebude môcť vyvážať maštaľný hnoj na voľnú skládku v čase, kedy nie je možné hnojiť. Ale on nechce hnojiť, len chce hnoj vyviezť na hnojisko. Hnoj sa predsa produkuje neustále," uviedol.

Upozornil, že podľa návrhu má mať poľnohospodár zabezpečené hnojisko. Poznamenal, že napríklad betónové hnojisko je drahé a nemá ho každý. Navyše, živočíšna výroba nemá podľa Simona vysokú rentabilitu a táto podmienka môže teda farmárov likvidovať.

Ministerka Matečná odmieta reči o likvidácii živočíšnej výroby. "Dali sme jeden jediný odkaz, že vývoz na voľnú skládku sa nesmie uskutočniť v období, v ktorom je používanie dusíkatých látok v zraniteľných oblastiach zakázané. To znamená obdobie zimné. Čiže na tri až štyri mesiace musia mať skladovacie priestory na hnojivá," vysvetlila Matečná.

Novela zákona o hnojivách by mala podľa rezortu pôdohospodárstva pomôcť zlepšiť ochranu podzemných vôd. "Návrh zákona sa predkladá z dôvodu úpravy správnych aplikačných postupov tak, aby nedochádzalo k bodovému znečisteniu, respektíve aby sa predišlo možnej kontaminácii podzemných vôd s následným vstupom nežiaducich látok do potravinového reťazca," zdôvodnila ministerka. Právna norma má upraviť aj obdobie dočasného uskladnenia hospodárskych hnojív na poľnohospodárskej pôde v zraniteľných oblastiach.

Poslanci sa do lavíc vrátia vo štvrtok (7.9.), kedy budú hovoriť o ďalších bodoch programu. Čaká ich aj pravidelná Hodina otázok a po nej riadne rokovanie pléna vystrieda mimoriadne. Na ňom sa opozícia pokúsi odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň. Výhrady má k nemu aj SNS. Na výboroch poslanci SNS o návrhu buď nehlasovali, alebo sa zdržali. Vláda dnes rozhodla, že s Richterovým odvolaním nesúhlasí a návrh opozície považuje za účelový.

Viac o téme: Zsolt SimonHnojiváGabriela MatečnáAnna Zemanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu