Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Medzinárodné letecké dni na Sliači: Najväčšia hviezda Airbus A380

Letecké dni, Sliač Zobraziť galériu (6)
Letecké dni, Sliač (Zdroj: Foto: TASR/Branislav Račko)

SLIAČ - Krásne počasie je ako stvorené pre víkendové Medzinárodné letecké dni SIAF na Sliači. Areál hostí rekordný počet návštevníkov. K najväčším atrakciám nepochybne patrí Airbus A380.

Tisícky zvedavých pohľadov dnes smerovalo na oblohu nad leteckou základňou Sliač, kde sa vo vzduchu verejnosti prezentovalo najväčšie dopravné lietadlo sveta Airbus A380 či americký strategický bombardér B-52. Tieto, ale aj ďalšie dynamické či statické ukážky môžu diváci vidieť na Medzinárodných leteckých dňoch (MLD) SIAF.

FOTO Medzinárodné letecké dni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR/Branislav Račko)

Rekordná účasť

Organizátori podujatia, ktoré tento rok píše svoj siedmy ročník, očakávajú rekordnú návštevnosť. V predpredaji bolo podľa riaditeľa MLD SIAF 2017 Huberta Štoksu predaných dvojnásobne viac lístkov ako minulý rok. "Minulý rok leteckú základňu v sobotu navštívilo 68.000 ľudí, tohto roku by som bol rád, keby padol ten rekord 100.000 návštevníkov," uviedol.

Fotografiu nám poslal čitateľ Jozef
Zobraziť galériu (6)
Fotografiu nám poslal čitateľ Jozef  (Zdroj: foto: tip citatela)

Podujatie sa vo svojom úvode nestretlo s väčšími problémami, motoristi prichádzajúci zo všetkých kútov Slovenska sa však museli vyzbrojiť trpezlivosťou. Zdržanie bolo na všetkých príjazdoch z rýchlostnej komunikácie. "Zatiaľ všetko funguje dobre, problém je s priepustnosťou ciest. Záujem o letecké dni je obrovský, je tu kopec návštevníkov, snažíme sa to zvládať. Stopercentná kontrola, ktorá musí byť na bránach, musí byť dodržaná," zhodnotil Štoksa. Počas dvoch dní bude vo vzduchu a na statických ukážkach na zemi vyše 100 lietadiel z 15 krajín sveta. Okrem pestrého letového programu nechýba na leteckých dňoch ani bohatá ponuka atrakcií a služieb pre všetky skupiny a vekové kategórie.

FOTO Medzinárodné letecké dni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR/Branislav Račko)

Modernizované Ozbrojené sily SR

V rámci statických ukážok na dnešných Medzinárodných leteckých dňoch (MLD) SIAF na Leteckej základni Sliač si môže verejnosť prezrieť aj jeden z dvoch nových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk. Ako v príhovore počas otvorenia podujatia skonštatoval minister obrany Peter Gajdoš, nové vrtuľníky sú jasným dôkazom modernizácie Ozbrojených síl SR.

Vojenské vrtuľníky sú podľa jeho slov vždy v pohotovosti, aby mohli pomôcť pri pátraní po nezvestných osobách, zasiahnuť pri požiari v ťažko dostupnom teréne. "Naposledy, len pred mesiacom, takto pomáhali pri obci Betliar na východnom Slovensku," priblížil Gajdoš.

FOTO Medzinárodné letecké dni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR/Branislav Račko)

Dva nové vrtuľníky by mali v budúcnosti podľa neho doplniť aj ďalšie. "Postupujeme systémovo a systematicky, postupne prídu ďalšie vrtuľníky, čiže takýmto spôsobom modernizujeme vrtuľníkové letectvo, postupne dopravné letectvo a v zmysle dlhodobého plánu rozvoja obrany a výstavby Ozbrojených síl SR, ktorý predložím do vlády SR a do parlamentu, budeme pokračovať ďalej aj vo vyzbrojovaní," poznamenal minister s tým, že rezort kladie rovnaký dôraz aj na modernizáciu pozemných síl.

FOTO Medzinárodné letecké dni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR/Branislav Račko)

Počas Leteckých dní sa predstaví lietadlo Airbus A380, ktoré priletelo priamo z francúzskeho Toulouseaj Airbus A 380. Slovenské vzdušné sily sa tu prezentujú aj strojmi MiG-29, L-39 Albatros či Mi-17 a L-410. Počas dvojdňového podujatia si budú môcť návštevníci pozrieť aj dynamické a statické ukážky pozemných a špeciálnych síl, ako aj Vojenskej polície a Čestnej stráže Ozbrojených síl SR. Lístky na podujatie si stále môžete zakúpiť na predpredaj.zoznam.sk.

Viac o téme: Letecké dniSliač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu