Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prudká zmena POČASIA aj o 10 stupňov Celzia, platia výstrahy: Pripravte sa na búrky a povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Hoci teplota najmä v južnej polovici územia SR stúpa smerom k ohláseným dnešným maximálnym teplotám 34 až 35 stupňov Celzia, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti avizuje výraznú zmenu v priebehu niekoľkých hodín.

"Cez naše územie prejde od severozápadu studený front, ktorý teplotu výrazne zníži, na niektorých miestach aj o viac ako 10 stupňov Celzia, uvádza SHMÚ. Najcitlivejšie sa zmena prejaví na západe Slovenska. Spolu s juhom stredného Slovenska je tu najteplejšie a navyše touto časťou územia prejde studený front krátko po dosiahnutí maxima teploty vzduchu," vysvetlili meteorológovia. Front má priniesť aj prehánky a búrky, ktoré môžu byť intenzívne.

Prudká zmena POČASIA aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Prudká zmena POČASIA aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Prudká zmena POČASIA aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Platia výstrahy

SHMÚ dnes pred búrkami i vysokými teplotami vydal výstrahy. Pred horúčavami na juhu západného a stredného Slovenska varoval dokonca zvýšenou výstrahou 2. stupňa.

Riziko vysokých teplôt sa dnes týka južnej polovice územia s výnimkou východného Slovenska. "V okresoch Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho i Banskobystrického kraja môže v čase od 13.00 hodiny do 17.00 hodiny dosiahnuť maximálna teplota 33 až 34 stupňov Celzia," uvádza SHMÚ na svojom webe.

Prudká zmena POČASIA aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Výstraha pred búrkami platí od 14.00 hodiny do 21.00 hodiny pre celé územie Slovenska. Meteorológovia upozorňujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, no intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 25 mm, a tiež nárazy vetra dosahujúce rýchlosť 65 - 85 km/h. "Možný je aj výskyt povodňových úkazov, ako je stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," dodávajú meteorológovia.

Ďalšia tropická noc

Horúce počasie sa postaralo aj o ďalšiu tropickú noc. Pri meraniach v noci nadnes ju zaznamenali na viacerých staniciach v malokarpatskom regióne. Na bratislavskej Kolibe bolo napríklad nameraných 23,7 stupňa Celzia, na Malom Javorníku nočná teplota neklesla pod 22 stupňov. Tropickej noci predchádzala horúca sobota (26.8.) s maximami prekračujúcimi na viacerých miestach 34 stupňov. V Hurbanove bolo nameraných dokonca 35,3 stupňa Celzia, teploty prevyšujúce 34 stupňov zaznamenali v Mužli (34,9) Slovenskom Grobe a Jablonici (34,4), Senici (34,2 stupňa Celzia).

Ohrozenie povodňami

Na území Šariša i Zemplína hrozia povodne. V súvislosti s búrkami a prívalovým dažďom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) hydrologickú výstrahu 1. stupňa pre okresy Prešov, Vranov nad Topľou a Humenné.

Výstraha platí do 20.00 h. "Vzhľadom na výskyt intenzívnych prívalových zrážok pri búrkach, predpokladáme prechodný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ na svojom webe. Vývoj situácie bude priebežne aktualizovať.

Predpoveď počasia na budúci týždeň 

PONDELOK - Za studeným frontom sa v chladnejšom vzduchu rozšíri od západu nad Karpaty výbežok tlakovej výše. Bude jasno až polooblačno. V noci spočiatku ešte oblačno a ojedinele doznievanie prehánok a búrok, najmä vo východnej časti územia.

Na západnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné teploty 25 až 28 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné teploty 23 až 27 stupňov Celzia. Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné teploty 23 až 27 stupňov Celzia.

Prudká zmena POČASIA aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, predpovede.sk)

Počasie na horách - Vo výške 1000 m oblačno, najnižšia ranná teplota 11 a najvyššia denná teplota 19 stupňov Celzia. Vo výške 1500 m oblačno, najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná teplota 15 stupňov Celzia. Vo výške 2000 m oblačno, najnižšia ranná teplota 7 a najvyššia denná teplota 11 stupňov Celzia.Fúkať bude prevažne severný vietor 3 až 8 m/s, v nárazoch miestami okolo 13 m/s (10 až 30, nárazy okolo 45 km/h).

UTOROK - V chladnejšom vzduchu sa stred tlakovej výše presunie z Česka nad Bielorusko. Bude jasno až polojasno, cez deň miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ráno ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 13 až 8, v horských dolinách a kotlinách miestami okolo 6 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 20 stupňov Celzia. 

Prudká zmena POČASIA aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, predpovede.sk)

STREDA - Od východu bude k nám zasahovať tlaková výš, a po jej zadnej strane začne prúdiť od juhozápadu teplý vzduch. Bude jasno až polooblačno. Ráno ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 14 až 9 stupňov Celzia, v horských dolinách miestami okolo 7 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 25 až 30, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 23 stupňpv Celzia. Fúkať bude slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Prudká zmena POČASIA aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, predpovede.sk)

ŠTVRTOK - Počasie na našom území zostane aj naďalej pod vplyvom tlakovej výše nad juhovýchodnou Európou. Bude jasno až polojasno a teplo. Ráno v údoliach ojedinele hmlisto. Najnižšia nočná teplota 16 až 11 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na severe miestami okolo 24 stupňov Celzia.

Prudká zmena POČASIA aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, predpovede.sk)

PIATOK - V teplom vzduchu bude zasahovať nad naše územie od východu okraj 
tlakovej výše. Bude jasno až polojasno a naďalej teplo. Najnižšia nočná teplota 16 až 11 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 26 až 31 stupňov Celzia.

Prudká zmena POČASIA aj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, predpovede.sk)

 

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu