Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SMK neodmieta určitú formu autonómie

Otvorenejšie o autonómii hovorí Miklós Duray (vpravo), ktorý si v SMK upevnil pozíciu po nástupe Pála Csákyho do čela SMK.
Otvorenejšie o autonómii hovorí Miklós Duray (vpravo), ktorý si v SMK upevnil pozíciu po nástupe Pála Csákyho do čela SMK.

BRATISLAVA - V Strane maďarskej koalície (SMK) sa diskutuje o programe sebaurčenia pre asi polmiliónovú maďarskú menšinu.

ČTK to potvrdil podpredseda SMK József Berényi. Poslanec zdôraznil, že strana sa nebude usilovať o zmenu slovenských hraníc; presadzovať chce len také právomoci pre menšiny, ktoré v parlamente podporia aj slovenskí politici.

Akú formu sebaurčenia bude SMK nakoniec podporovať, Berényi bližšie nespresnil. Nevylúčil však, že SMK sa zasadí aj za nejakú formu autonómie. "Zvažujú sa také alternatívy, pre ktoré môžeme v budúcnosti získať podporu slovenského parlamentu a medzinárodných inštitúcii," zdôraznil poslanec.

Zmienky o širších samosprávnych právach pre menšiny či o prípadnej autonómii patria k citlivo vnímaným témam v minulosti neraz napätých vzťahov medzi Slovákmi a Maďarmi.

Potrebu väčších práv pre maďarskú menšinu Berényi odôvodňoval tým, že podľa neho hrozí, že sa maďarská menšina bude zmenšovať. V najbližších desaťročiach môže vplyvom asimilácie či emigrácie výrazne klesnúť počet slovenských Maďarov, tvrdil poslanec.

"Momentálne u nás prebieha analýza o formách sebaurčenia menšín v západnej Európe," povedal. V západnej Európe pritom nie je ničím neobvyklým ani územná autonómia. V Španielsku majú svoju vládu i parlament Katalánsko i Baskicko, vo Fínsku sa širokej autonómii tešia ostrovy Alandy, ktoré obýva švédska menšina. Autonómiu má aj po nemecky hovoriace obyvateľstvo v Južnom Tirolsku, ktoré patrí k Taliansku.

Otvorenejšie o prípadnej autonómii hovoril v SMK kontroverzne vnímaný politik a podpredseda SMK pre stratégiu Miklós Duray, ktorý si v strane upevnil svoju pozíciu po tohtoročnej zmene na predsedníckom poste, keď vo vedení SMK vystriedal Bélu Bugára Pál Csáky. Vedenie SMK doteraz o autonómii otvorenejšie nehovorilo, strana však presadzovala širšie právomoci pre menšiny napríklad v oblasti kultúry či školstva.

Otvorene sa za územnú autonómiu nedávno vyslovilo novovzniknuté občianske združenie Južanská rada za sebaurčenie, ktorej šéf János Bósza chce v budúcnosti zbierať podpisy za referendum o autonómii v južných častiach Slovenska. SMK však túto iniciatívu nepodporila. "S pánom Bószom zatiaľ nič spoločné nemáme," povedal Berényi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu