Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarské združenie plánuje na juhu Slovenska autonómiu

Autonómia by sa mala podľa združenia rozprestierať približne na území, ktoré zabralo Maďarsko pred II. svetovou vojnou po viedenskej arbitráži.
Autonómia by sa mala podľa združenia rozprestierať približne na území, ktoré zabralo Maďarsko pred II. svetovou vojnou po viedenskej arbitráži.

BRATISLAVA - Novovzniknuté občianske združenie Južanská autonómna rada v sobotu predstaví program územnej autonómie v južných častiach Slovenska, kde žije aj asi polmiliónová maďarská menšina.

ČTK to povedal šéf združenia a komárňanský podnikateľ János Bósza. Kontroverzný zámer organizácie však zrejme nemá väčšie šance na úspech, okrem slovenských politických strán totiž vznik územnej autonómie vo svojom programe nepresadzuje ani Strana maďarskej koalície (SMK).

Problém územnej autonómie na južnom Slovensku patrí k citlivým otázkam v minulosti neraz napätých vzťahov medzi Slovákmi a Maďarmi. Autonómne územie by malo mať podľa Bószu vlastný parlament; so zvyškom Slovenska by ho mala spájať spoločná zahraničná a obranná politika.

"Autonómie sa netreba obávať, ide len o prirodzenú snahu ľudí, aby si sami vládli," povedal Bósza. Dodal, že na plánovanom autonómnom území by Slováci boli stále vo väčšine.

O výsledkoch ustanovujúceho zhromaždenia združenia, ktoré sa začalo už dnes, by mal Bósza informovať v sobotu popoludní. Stretnutia v obci Moča neďaleko Komárna by sa mali zúčastniť zástupcovia maďarskej inteligencie, cirkví, rómskej menšiny, ale aj komunálni politici.

Autonómia by sa mala podľa internetovej stránky združenia rozprestierať približne na územní, ktoré zabralo Maďarsko pred druhou svetovou vojnou po viedenskej arbitráži. Zahŕňa tak napríklad Senec či Nové Zámky na západe krajiny, ale aj východoslovenskú metropolu Košice.

Podľa poslanca SMK a jej bývalého predsedu Bélu Bugára však strana, ktorú volí väčšina príslušníkov maďarskej menšiny na Slovensku, iniciatívu občianskeho združenie nepodporuje. "Je to hazard jednak smerom na slovensko-maďarské vzťahy a je to hazard aj smerom na občanov Slovenskej republiky, lebo to môže vyvolať zbytočné napätie," povedal Bugár ČTK.

Bugár však zopakoval, že SMK počas jeho vedenia podporovala čiastočnú autonómiu napríklad v oblasti kultúry či školstva. Otvorenejšie o širšej autonómii naopak viackrát hovoril poslanec SMK Miklós Duray, ktorého sprevádza povesť kontroverzného politika. Po nedávnej zmene na predsedníckom poste SMK sa pritom Durayova pozícia v strane posilnila. Reakciu predsedu SMK Pála Csákyho sa ČTK získať nepodarilo.

Bósza sa zviditeľnil počas tohtoročného kongresu SMK v Komárne, kde od delegátov zbieral podpisy za autonómiu. Zo stoviek členov SMK sa však pri jeho stánku počas dňa pristavovali delegáti strany len ojedinele.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu