Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Dráma vo Vysokých Tatrách: Turisti sa po búrke stratili

Záchrana piatich turistov v masíve Gerlachovského štítu Zobraziť galériu (3)
Záchrana piatich turistov v masíve Gerlachovského štítu (Zdroj: Facebook/ Horská záchranná služba)

VYSOKÉ TATRY - Horská záchranná služba (HZS) prijala v nedeľu (6.8.) vo večerných hodinách žiadosť o pomoc z masívu Gerlachovského štítu. Päťčlenná skupina turistov počas zostupu zo štítu smerom do Batizovskej doliny netrafila správnu zostupovú trasu a dostala sa do neschodného terénu.

Situáciu im skomplikovalo počasie, pretože po silnej búrke boli premočení a jeden člen skupiny vyčerpaný. "Počasie nedovolilo nasadenie leteckej techniky, na základe získaných GPS súradníc odišli na pomoc uviaznutým osobám šiesti záchranári HZS. Dispečer HZS zároveň udržiaval kontakt s uviaznutými, podával im rady a podľa GPS ich navigoval, ako postupovať a pokračovať v zostupe," priblížili horskí záchranári. Po troch hodinách turistov našli. V sprievode horských záchranárov zostúpili k Sliezskemu domu, kde zostali.

Záchrana piatich turistov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/ Horská záchranná služba)

HZS informuje, že osoba, ktorá chce ísť na Gerlachovský štít, sa bude pohybovať mimo vyznačeného turistického chodníka. "Takáto túra svojím charakterom a náročnosťou vyžaduje použitie horolezeckej techniky, umelých zabezpečovacích pomôcok, vyžaduje si komplex vedomostí a zručností a znalosť terénu za akýchkoľvek podmienok," apeluje HZS na turistov.

Horskí záchranári pomáhali aj v sobotu

Dvojica slovenských horolezcov požiadala v sobotu 5. augusta vo večerných hodinách o pomoc Horskú záchrannú službu (HZS). Po dosiahnutí vrcholu Gerlachovského štítu pri zostupe netrafili na správnu trasu a uviazli v západnej stene štítu. Vyčerpaní nevedeli samostatne ďalej pokračovať. O záchrannej akcii informovalo Operačné stredisko HZS. 

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ale tá bola na záchrannej akcii a nestihla by sa do súmraku vrátiť. "Vtom prišla prostredníctvom tiesňovej linky ďalšia prosba o pomoc od českého turistu, ktorý takisto pri zostupe z Gerlachovského štítu netrafil na zostupovú trasu a dostal sa do neschodného terénu, z ktorého sa nevedel samostatne dostať," uviedla HZS. Preto záchranári požiadali o súčinnosť poľských horských záchranárov, ktorí leteli k západnej stene Gerlachovského štítu na pomoc uviaznutým osobám. Poľskí záchranári transportovali dvojicu turistov na základňu do Zakopaného. 

"Českého turistu nedokázali pomocou navijaka vytiahnuť, pretože sa nachádzal v exponovanom teréne a vzdušné prúdy by ho mohli zhodiť, keďže nebol zaistený," informovali horskí záchranári. Následne HZS rozbehla nočnú záchrannú akciu. Pomocou lanovej techniky vytiahli muža na bezpečné miesto. "Turista bol vyčerpaný a podchladený, preto záchranári požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá ho v skorých ranných hodinách letecky transportovala do Starého Smokovca, kde mu lekár poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho odovzdal privolanej posádke záchranárov na prevoz do nemocnice," uzavrela HZS. 

Záchrana piatich turistov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/ Horská záchranná služba)

Viac o téme: TuristiVysoké TatryHorská záchranná službaGerlachovský štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu