Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záchranári mali plné ruky práce: Z tepla dnes skolabovalo 76 ľudí, horúčavy budú pokračovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Záchranári dnes pre kolapsy z tepla zasahovali do 17.30 h 76-krát. Ich pomoc si najčastejšie vyžiadali ľudia v Košickom a Prešovskom kraji (po 14), najmenej v Žilinskom (2). Povedal to Boris Chmel, hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS).

Horúčavy dnes potrápili veľkú časť Slovenska, pre západ a juh krajiny platila výstraha 2. stupňa pred vysokými teplotami. Teplota vzduchu mala podľa predpovede dosahovať od 33 do 37 stupňov Celzia. S vysokými teplotami treba počítať aj v nasledujúcich dňoch. Vo štvrtok (3.8.) meteorológovia očakávajú dosahovanie maximálnej teploty vzduchu od 33 až do 38 stupňov Celzia. V piatok (4.8.) by sa mala teplota vyšplhať od 33 až do 39 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre západ a juh krajiny najvyššiu výstrahu 3. stupňa.

Extrémne teplé počasie predstavuje záťaž pre každý organizmus, problémy môže spôsobiť aj zdravým ľuďom. "Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži," upozornil Chmel. Takisto treba dávať pozor na deti, seniorov a chronicky chorých. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody - pravidelne a v menších dávkach. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu.

"Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním," povedal Chmel. Takéhoto človeka treba dať do tieňa a zabezpečiť mu trochu vody a ovlažiť ho. "Dôležité je nechať ho ležať, lebo môže znova odpadnúť," vysvetlil Chmel. Radí zavolať na tiesňovú linku 155. Operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc.

Meteorológovia zaznamenali tropickú noc aj v tatranskej oblasti

V noci nadnes sa vplyvom juhovýchodného vetra najmä na juhozápade výrazne neochladzovalo, vplyvom čoho tu meteorológovia zaznamenali na väčšine staníc tropickú noc. Tá bola na väčšine územia západného Slovenska, dokonca aj v tatranskej oblasti. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Cez noc sa podľa meteorológov ochladilo zväčša na 25 až 20 stupňov Celzia, pričom najteplejšie bolo v Horných Lefantovciach, kde bolo minimum teploty presne 25 stupňov Celzia.

"Tropickú noc sme zaznamenali aj v tatranskej oblasti, napríklad Tatranská Polianka a Lomnica," informuje SHMÚ. Podľa meteorológov to však nie je až také nezvyčajné ako tropická noc v dolinách a kotlinách v okolí Tatier, ako napríklad v Kežmarku. "V dolinách a kotlinách sa ochladzuje výraznejšie ako na svahoch, preto tam aj v noci býva typicky chladnejšie a tropická noc je tak veľmi zriedkavá," vysvetlili.

S horúčavami treba počítať aj v nasledujúcich dňoch

Vo štvrtok (3.8.) platia výstrahy pred horúčavami takmer vo všetkých okresoch. Na západnom a južnom Slovensku dokonca vydal SHMÚ najvyššiu výstrahu 3. stupňa. Meteorológovia očakávajú v tento deň dosahovanie maximálnej teploty vzduchu od 33 až do 38 stupňov Celzia. 

Na piatok (4.8.) vydal ústav výstrahu pred horúčavami pre všetky okresy na Slovensku. Výstraha 3. stupňa platí pre väčšinu západného a južného Slovenska. Teplota by sa mala v piatok podľa meteorológov vyšplhať od 33 až do 39 stupňov Celzia na západe a juhu krajiny.

Viac o téme: Kolaps. horúčava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu