Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Súdy o vydaní Labsiho stále nerozhodli!

Alžírčan Mustafa Labsi zostáva v bratislavskom justičáku.
Alžírčan Mustafa Labsi zostáva v bratislavskom justičáku.

BRATISLAVA - Alžírčan Mustafa Labsi (34), ktorý je podozrivý zo spolupráce s teroristickou sieťou al-Káida, je stále vo vyšetrovacej väzbe v bratislavskom justičáku.

Podľa hovorcu bratislavského krajského súdu Pavla Adamčiaka tá nie je časovo obmedzená, keďže od začiatku tejto kauzy sa v tomto prípade postupuje podľa dvojstrannej dohody medzi krajinami.

Alžírsko požiadalo o vydanie Labsiho začiatkom júna, niekoľko týždňov po tom, ako údajného teroristu Slovensko zadržalo. O jeho vydaní musí rozhodnúť súd. „Pojednávanie ešte nebolo stanovené. Vydávacia väzba nie je časovo obmedzená,“ povedal hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak.

V tomto prípade sa postupuje na základe zmluvy medzi ČSSR a Alžírskom o právnej pomoci v trestných veciach z roku 1981, ktorú neskôr prebralo aj Slovensko. Labsiho advokát Milan Menyhart podal proti rozhodnutiu o vzatí jeho klienta do vydávacej väzby sťažnosť, o ktorej musí rozhodnúť Najvyšší súd. O definitíve, či Labsiho Slovensko vydá, bude potom musieť rozhodnúť minister spravodlivosti.

„Prebieha klasické vydávacie konanie v zmysle medzinárodných dohôd. Do jeho skončenia je predčasné sa vyjadrovať k akýmkoľvek otázkam,“ povedal hovorca ministra spravodlivosti Michal Jurči.

O Labsiho, ktorého Slovensko drží v justičáku, sa začala zaujímať aj Amnesty International. Organizácia sa obáva, že v Alžírsku môže byť mučený. Labsi bol niekoľko rokov väznený v Británii a vo Francúzsku kvôli spolupráci s teroristickými sieťami. Je členom alžírskej skupiny GSPC, ktorá sa v januári tohto roka pridala k al-Káide. Na Slovensku má manželku a dieťa, ktoré konvertovali na islam.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu