Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Terorista Mustafa Labsi: Som väzeň - bez obvinenia a bez súdu!

Identikit Mustafu Labsiho (37), ktorý je na zozname teroristov.
Identikit Mustafu Labsiho (37), ktorý je na zozname teroristov.

BRATISLAVA - Terorista Mustafa Labsi (37), ktorý v bratislavskom Justičnom paláci čaká na vydanie do Alžírska, tvrdí, že bol vo Veľkej Británii nespravodlivo zadržiavaný.

Vyplýva to z listu, ktorý napísal na väzenský portál www.sacc.org.uk počas svojho pobytu vo väzení Balemarsh na Britských ostrovoch. Sám toto väzenie nazýva „anglické Guantánamo“. Jeho väzenské číslo bolo GF 6440.

„Môj prípad sa začal, keď 13. januára 2001 o šiestej ráno vtrhli do môjho domu policajti. Moja slovenská manželka bola v tom čase v treťom mesiaci tehotenstva. Zobrali ma na policajnú stanicu v Paddingtone a jeden týždeň vypočúvali. Tvrdili mi, že mám kontakty na teroristickú sieť v Nemecku. Ich členov zatkli a v notese jedného z nich našli moje telefónne číslo,“ píše vo svojom liste s názvom Mustafa story. Po troch mesiacoch vo väzení bol proces proti nemu zastavený a v čase, keď ho mali prepustiť na slobodu, ho znova zadržali policajti kvôli žiadosti z Francúzska.

„Trvalo ďalšie tri roky, kým vypočuli všetkých väzňov vo Francúzsku, ktorí mali byť so mnou v kontakte,“ pokračuje Labsi, ktorý má slovenskú manželku. Tá počas jeho pobytu v britskom väzení porodila ich spoločného syna. Labsi tvrdí, že jeho zadržaním utrpela mentálnu ujmu. „Počas toho, ako bola tehotná, išla na ultrazvuk do nemocnice a oni ju odmietli vyšetriť s tým, že jej manžel je terorista. Keď sa náš syn narodil, vyhodili ju z bytu bez jedla a peňazí. Stal sa z nej žijúci duch, chodí po ulici úplne bez zmyslu. Syna dostala do výchovy jeho stará mama na Slovensku,“ dodáva Labsi s tým, že je väzňom bez obvinenia aj akéhokoľvek súdu.

Labsimu sa končí predbežná väzba!

Alžírčan Mustafa Labsi (37), ktorého zadržala slovenská polícia a je vo väzbe v bratislavskom Justičnom paláci, registruje Interpol ako člena teroristickej organizácie GSPC. Severoafrická skupina sa v januári tohto roka premenovala na al-Káida islamský Magreb.

Podľa našich informácií Labsi absolvoval teroristický výcvik v Afganistane. V Británii si odsedel štyri roky pre porušenie zákona o terorizme. Potom ho vydali do Francúzska, kde bol podozrivý z prípravy atentátu počas summitu G7 v Lille v roku 1999. Po prepustení z väzenia sa snažil dostať na Slovensko, kde sa chcel skontaktovať s manželkou a synom. Polícia ho zadržala na základe medzinárodného zatykača z Alžírska. Labsi je v súčasnosti v predbežnej väzbe v bratislavskom Justičnom paláci, ktorá sa mu končí 11. júna. Jeho advokát sa bude snažiť o jeho prepustenie na slobodu.

Tu si môžete prečítať Mustafov príbeh >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu