Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovensko vydá teroristu Labsiho, len ak sa Alžírsko zaručí, že ho nepopravia

Mustafa Labsi
Mustafa Labsi

BRATISLAVA - Alžírsko požiadalo Slovensko o vydanie teroristu Mustafu Labsiho (37). Pre Nový Čas to potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda s tým, že žiadosť na Slovensko prišla v sobotu neskoro večer. Labsi, ktorý je na zozname teroristov, je podozrivý zo spolupráce s al-Káidou. V Alžírsku na neho vydali zatykač pre závažnú trestnú činnosť a hrozí mu trest smrti.

Nový Čas informoval, že Labsimu sa končí 40-dňová predbežná väzba. Podľa jeho advokáta Milana Menyharta prípad sa rieši diplomatickou cestou a na Labsiho sa vzťahuje viac ako 30-ročná zmluva medzi ČSSR a Alžírskom o právnej pomoci v trestných veciach z roku 1981. „Prebrala ju aj Slovenská republika a na základe nej môže môj klient zostať v predbežnej väzbe,“ dodal Menyhart. Na slobodu sa teda spoza mreží nedostane. Momentálne sa čaká na krok prokurátora, ktorý by mal súd požiadať, aby Labsiho vzal do vydávacej väzby.

Labsi by vydanie do Alžírska mohol oddialiť tým, že by u nás požiadal o azyl. Na Slovensku má manželku a syna, ktorí konvertovali na islam. Už raz však Slovensko jeho žiadosti o azyl nevyhovelo. Podľa Menyharta vydanie Labsiho do domovskej krajiny by sa rovnalo trestu smrti. Alžírsko sa pravdepodobne bude musieť zaručiť, že teroristu nepopravia. Inak ho Slovensko na základe medzinárodných dohôd nevydá. Labsi je podozrivý z prípravy teroristických útokov v niekoľkých krajinách sveta a údajne mal vycvičiť aj 19 teroristov, ktorí v roku 2001 zaútočili na Dvojičky a Pentagón.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu