Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Terorista Mustafa Labsi sa možno dostane na slobodu

Identikit Mustafu Labsiho (37), ktorý je na zozname teroristov.
Identikit Mustafu Labsiho (37), ktorý je na zozname teroristov.

BRATISLAVA - Terorista Mustafa Labsi (37), ktorého Slovensko drží v bratislavskom justičáku, sa o pár dní môže dostať na slobodu.

Končí sa jeho 45-dňová predbežná väzba, počas ktorej môže Alžírsko požiadať o jeho vydanie. Ak sa tak nestane, Labsiho advokát pravdepodobne požiada o prepustenie! Labsi, ktorý absolvoval teroristický výcvik v Afganistane a má napojenie na al-Káidu, je v niekoľkých krajinách podozrivý z prípravy teroristických útokov. Údajne mal cvičiť aj teroristov, ktorí zaútočili na americké dvojičky v roku 2001.

Labsi má na Slovensku manželku aj syna. Jeho opatera však bola zverená do výchovy starej mamy. Teroristu Labsiho zadržala slovenská polícia vlani v apríli, keď nelegálne vstúpil na Slovensko. Vrátili ho do Rakúska, odkiaľ ho začiatkom mája tohto roku na základe medzinárodných dohôd deportovali späť na Slovensko. Na základe medzinárodného zatykača je v predbežnej väzbe.

AKÉ SÚ MOŽNOSTI

1. Alžírsko na základe medzinárodného zatykača požiada o jeho vydanie. Podľa trestného poriadku bude vzatý do vydávacej väzby. Súd ho do Alžírska vydá. Keďže je na zozname teroristov, na palubu ho sotva vezme niektorá letecká spoločnosť. Slovensko ho potom môže vládnym špeciálom previezť do Alžírska.

2. Po skončení predbežnej 45-dňovej väzby ho onedlho prepustia. Labsi na Slovensku môže požiadať o azyl a pôjde do tábora pre žiadateľov. Je však osobou s kontaktmi na teroristov, azyl nemusí dostať. Slovensko ho potom vyhostí do domovskej krajiny alebo do krajiny, ktorá ho bude ochotná prijať.

3. Po neúspešnom azylovom konaní môže ostať na Slovensku ako cudzinec s tolerovaným pobytom, pretože na Slovensku žijú jeho manželka a syn. Sme demokratická krajina, ktorá uznáva právo na spájanie rodín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu