Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Ministerstvo kultúry nestiahne kontroverzný koncesionársky zákon

Ministerstvo kultúry SR
Ministerstvo kultúry SR (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry nestiahne kontroverzný návrh zákona o koncesionárskych poplatkoch.

ČTK to potvrdil hovorca ministerstva Jozef Bednár. Opoziční poslanci totiž kritizovali, že sa na príprave zákona podieľal právnik firmy Lawyer Partners, ktorá žiadala od koncesionárov vysoké pokuty za nezaplatené poplatky.

"Ministerstvo si plne stojí za zákonom, ktorý už predložilo a v ktorom zohľadnilo pripomienky obidvoch verejnoprávnych médií," povedal Bednár. Vláda tak bude o zákone, ktorý má prinútiť všetky domácnosti a firmy platiť poplatky, rokovať koncom leta. Spojenie ministerstva a Lawyer Partners Bednár odmietol.

Miroslav Pavelka, právny zástupca firmy, ktorá vyvolala verejné protesty koncesionárov, za konzultácie pri príprave zákona podľa TA3 dostal odmenu vyše milióna korún. Tým sa zaoberal aj Najvyšší kontrolný úrad a podľa ministerstva kultúry voči tomu nenamietal.

Pavelka pre televíziu potvrdil, že na zákone spolupracoval. Právnik, ktorý má už mesiac pozastavené členstvo v advokátskej komore kvôli obžalobe zo sprenevery a vydierania, sa ďalej k prípadu vyjadrí neskôr.

"Dotyčná osoba nie je totožná so spoločnosťou Lawyer Partners," argumentoval hovorca. Meno Pavelkovej advokátskej kancelárie však bolo na listoch, ktorými firma Lawyer Partners žiadala zaplatenie tisíc korún alebo vysokých poplatkov z omeškania.

"Je neslušné a nemorálne, že si ministerstvo objednalo takúto službu a spolupracovalo s ľuďmi, ktorí spôsobili komplikácie desaťtisícom koncesionárov," povedal poslanec opozičnej SDKÚ-DS Tomáš Galbavý.

Galbavý má obavy, že by sa v návrhu zákona mohlo objaviť ustanovenie, ktoré by v budúcnosti mohlo opäť spôsobiť ťažkosti koncesionárom. Bednár však tvrdí, že zákon pripravili pracovníci ministerstva a Pavelkova kancelária do znenia zákona nezasahovala. Jej rady vraj využili len pri tvorbe jednej z pracovných verzií zákona.

Galbavý i predseda parlamentného mediálneho výboru Pavol Minárik (KDH) si myslia, že ak sa prepojenie ministerstva na firmu preukáže, mal by minister kultúry zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii.

Firma Lawyer Partners, predtým BSP Lawyer Partners, odkúpila v roku 2005 od Slovenského rozhlasu pohľadávky voči koncesionárom. Pred niekoľkými týždňami začala od dlžníkov vymáhať aj niekoľkotisícové až miliónové sankcie, ktoré poslanci zrušili od uplynulého štvrtka úpravou zákona.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu