Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hlavný hygienik radí pred cestou na dovolenku: Na tieto veci by ste rozhodne nemali zabudnúť

Na snímke hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas
Na snímke hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Na nepriaznivé účinky cestovania, infekčné choroby, alergie, úrazy, ale aj telesnú záťaž v horúcom či vlhkom prostredí, športové riziká, slnečné žiarenie či hmyz a stravovanie treba myslieť pri ceste na dovolenky. Upozorňuje na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Odporúča, aby ľudia pred dovolenkou, hlavne v exotike a krajinách s nízkym hygienickým štandardom, navštívili svojho lekára. Ten by mal cestujúcim poskytnúť informácie o povinných a odporúčaných očkovaniach či odporúčaných liekoch.

“Ak je to nutné, ošetrujúci lekár pošle cestujúceho na niektoré zo špecializovaných pracovísk, ktoré mu poskytnú informáciu o aktuálnom riziku infekcií v jednotlivých krajinách, o príslušnej prevencii vrátane ochrany pred maláriou a zabezpečia potrebného očkovania,“ píše sa v tlačovej správe, ktorú médiám poskytla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová. Informácie o epidemiologickej situácii v európskych krajinách možno nájsť aj na webovej stránke Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb https://ecdc.europa.eu/en a na stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v časti Epidemiológia alebo Osýpky.

Mikas zároveň informuje, čo by mala obsahovať lekárnička cestujúceho. Mali by v nej byť hlavne lieky, ktoré cestovať užíva, lieky proti horúčke a bolestiam, kvapky do nosa a očí, lieky proti hnačke, nevoľnosti a zápche, lieky nutné pri alergických reakciách, antialergický krém, sprej proti hmyzu a v prípade cestovania do oblastí, kde je malária, lieky na ochranu proti malárii, dezinfekčné prostriedky, obväz, pinzeta, nožničky a náplaste. „Obsah cestovnej lekárničky záleží na krajine, do ktorej cestujeme, na dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotníckej starostlivosti. Príbalové letáky všetkých liekov treba ešte doma pred odchodom prečítať. Bezpodmienečne treba splniť všetky podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv, prísne dodržiavať indikácie, kontraindikácie, zohľadniť vedľajšie účinky, interakcie s inými liekmi. Lekárnička musí byť v suchu, chlade a tme tak, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu,“ upozorňuje ďalej Mikas.

Na ochranu zdravia upozorňuje aj skupina Falck. U pacientov s ochorením srdca a vysokým krvným tlakom pred vycestovaním odporúčajú konzultáciu s ošetrujúcim lekárom. Ak ide o dlhú cestu, respektíve dlhší pobyt, pacient by mal mať so sebou lekársku správu s uvedenými ochoreniami, na ktoré sa lieči a lieky, ktoré užíva. Takisto sa môže stať, že niektoré letecké spoločnosti budú vyžadovať od pacientov, ktorí prevážajú lieky, aj správu v anglickom jazyku. Zároveň informujú, že ak pacient podstupuje dlhú cestu lietadlom, autobusom, či autom, jeho ošetrujúci lekár môže odporučiť malú dávku liekov proti zrážaniu ako prevenciu tvorby krvných zrazenín v cievach, hlavne v nohách.

Viac o téme: DovolenkaOčkovanieOchorenieJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu