Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Už je to tu! Obchody po celom Slovensku sa zatvoria: Nakúpiť však budete môcť, vieme kde

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - A je to tu. Slováci budú po prvýkrát v stredu 5. júla počas Sviatku svätého Cyrila a Metoda postavení pred novinku. Schválená novela Zákonníka práce zatvára obchody. Výnimky však existujú. Pozrite, kde vás privítajú s otvorenými dverami.

Od prvého júna tohto roka vstúpila do platnosti novela zákonníka práce, ktorá sa do praxe premietne už najbližšiu stredu 5. júla. Ide totiž o prvý sviatok, ktorého sa zmeny o otváracích hodinách týkajú. Doteraz mali zamestnanci v maloobchode voľno 3,5 dňa. Po marcovom schválení novely sa tento počet voľna zvýši. Slovensko tak bude po prvýkrát postavené pred skúšku. To, či to zvládneme je otázne, no bude treba si zvyknúť.

Lidl
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lidl)

Dni, ktorých sa to bude týkať

1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok počas celého dňa, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12. hodine, 25. december a 26. december. Výnimku budú mať len tie prevádzky, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potrieb obyvateľstva a budú vymedzené v zákone.

Kde nakúpime?

Výnimku zo zákazu maloobchodného predaja počas sviatkov budú mať aj naďalej čerpacie stanice, lekárne, obchody na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach, či predajne cestovných lístkov a suvenírov.

Už je to tu!
 (Zdroj: thinkstock)

Živnostníci vedia zákaz otvorenia obísť a neprísť tak o svoje zisky. V praxi síce nemôžu nútiť svojho zamestnanca k práci, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi, no zatvoriť svoj obchod nemusia. Pracovať v tieto dni môžu oni sami, čo im dovoľuje zákonník práce.

Obľúbené občerstvenie na kúpaliskách

Návštevníci kúpalísk a reštaurácií sa nemusia obávať o svoje prázdne bruchá. Prevádzky poskytujúce stravovanie sa nepovažujú za maloobchodný predaj, preto reštaurácie  aj občerstvenie na kúpaliskách môžu zostať otvorené.

Na kúpaliskách si občerstvenie zakúpite bez problémov
Zobraziť galériu (4)
Na kúpaliskách si občerstvenie zakúpite bez problémov  (Zdroj: TASR)

Táto novinka nie je všetko. Zamestnanci v susednom Rakúsku fungujú podľa nemeckého modelu a v nedeľu tu nemáte šancu nakúpiť. Tento model sa zapáčil viacerým a tak prišli návrhy na prevzatie a následne aplikovanie tohto zvyku aj u nás. Treba však počkať na reakciu Slovákov, ktorí sú na nákupy počas sviatkov zvyknutí. Až prvé skúsenosti ukážu, či je v našej krajine možné prijať nemecký model. 

Viac o téme: ObchodSviatokZatvorenieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu