Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Strednou Európou sa prehnali ničivé búrky: Najhoršie má ešte len prísť, toto sa na nás rúti!

Búrková činnosť nad Európou. Zobraziť galériu (11)
Búrková činnosť nad Európou.

BRATISLAVA – Búrky sa územím Slovenska prehnali už včera večer a nápor počasia bude pokračovať aj cez víkend. Najviac škôd narobilo počasie v Česku a Nemecku, kde si vzalo aj dva ľudské životy. Podľa meteorológov nás búrky zasiahnu opäť a pre niektoré časti Slovenska vydali výstrahu druhého stupňa. Po dramatickom nástupe voľných dní sa počasie začne zlepšovať. Teploty budú opäť dosahovať tropické hodnoty.

Slovenskí hasiči zatiaľ nehlásia výraznejšie problémy spojené s prechodom búrkového frontu, dva výjazdy k popadaným stromom na cestu zaznamenali iba v Banskobystrickom kraji. Na celom území Slovenska dnes hrozia búrky, ojedinele zmiešané s krúpami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Platí pre všetky kraje. Miestami budú búrky sprevádzané krúpami, a to najmä v okresoch na východe Slovenska. Spadnúť môže podľa hydrometeorológov 20 až 40 mm zrážok.

Na horách na severe Slovenska v polohách nad 1500 m bude veterno, miestami sa očakáva nárazový vietor s rýchlosťou 90 – 115 km/h. V okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad hrozí na hrebeňoch Tatier silný vietor s rýchlosťou 115 – 135 km/h. SHMÚ tam vydal výstrahu druhého stupňa.

VIDEO Strednou Európou sa
Zobraziť galériu (11)

Búrková činnosť nad Európou.
Zobraziť galériu (11)
Búrková činnosť nad Európou.  (Zdroj: SHMÚ)

Burka Bratislava

Hasiči absolvovali v Trenčianskom kraji 15 zásahov

V súvislosti so silným vetrom a dažďom v priebehu noci a dnešného rána zasahovali v Trenčianskom kraji príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) celkom 15-krát. Informoval hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík. "Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov a konárov z ciest a miestnych komunikácií a v jednom prípade prievidzskí hasiči odstraňovali aj strom spadnutý na dve osobné motorové vozidlá," konkretizoval Petrík. Celkom v rámci Trenčianskeho kraja pri týchto udalostiach podľa neho zasahovalo 36 príslušníkov HaZZ s 12 kusmi hasičskej techniky. 

Spadnuté stromy z vozovky odstraňovali hasiči v katastri obce Lubina v okrese Nové Mesto nad Váhom, na ceste II/504 v Novom Meste nad Váhom, pri Nemšovej, Hornom Sŕní a v Zamarovciach v okrese Trenčín, pri Hrádku v okrese Nové Mesto nad Váhom, v Klobušiciach v okrese Ilava. Tiež na ulici Pod hájom v Dubnici nad Váhom, pri obci Krivosúd-Bodovka v okrese Trenčín, pri Vrbovciach v okrese Myjava, na ulici Mládežnícka v Trenčíne, pri Latkovciach v okrese Bánovce nad Bebravou, pri Valaskej Belej v okrese Prievidza a v časti Duhánkovci v Myjave. Stromy, ktoré spadli na osobné vozidlá, odstraňovali hasiči na Šumperskej ulici v Prievidzi.

V Česku padali stromy a kolabovala doprava

Búrky, ktoré sa včera prehnali Českom, si vynútili stovky výjazdov hasičov. Na mnohých miestach mohutné nárazy vetra vyvracali stromy, ktoré padali na cesty. V jednom prípade dokonca strom spadol aj na strechu rodinného domu. V Juhomoravskom kraji búrka spôsobila výpadok elektrického prúdu a okolo 2 000 domácností sa ocitlo bez elektriny. U susedov tiež meškali vlaky kvôli popadaným vetvám a stromom na koľajniciach. 

Meteorológovia tu zaznamenali okolo 82.000 bleskov. Štvrtkové búrky boli miestami veľmi silné, sprevádzal ich prudký vietor s rýchlosťou až 90 kilometrov za hodinu, krupobitie a prívalové dažde.

V Česku padali stromy aj na autá. Zdroj: HZS Olomouckého kraje
Zobraziť galériu (11)
V Česku padali stromy aj na autá. Zdroj: HZS Olomouckého kraje  (Zdroj: HZS Olomouckého kraje)

VIDEO Strednou Európou sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: HZS Olomouckého kraje)

V Nemecku zúrila extrémna víchrica, zomierali aj ľudia

Silné prehánky a lejaky včera na severe a severovýchode Nemecka spôsobili vážne komplikácie v doprave. Prerušené bolo napríklad železničné spojenie medzi trojicou veľkomiest Berlín, Hamburg a Hannover. Nepriazeň počasia si už vyžiadala aj dva ľudské životy. Na západe a juhu Nemecka pokračovala vlna horúčav s teplotami okolo 37 stupňov Celzia.

Blízkosti dolnosaského mesta Uelzen, kde sa vietor hnal rýchlosťou cez 100 kilometrov za hodinu, zomrel podľa televízie n-tv päťdesiatročný muž, keď na jeho auto spadol strom. Neďaleko miesta nešťastia bola zase ťažko zranená cyklistka, ktorú tiež zasiahol padajúci strom. V inej dolnosaskej obci Alt Isenbüttel zahynula 83-ročná žena, ktorá svojím automobilom vošla do konárov vyvráteného stromu, informovala agentúra DPA. Strom musel na ceste spadnúť tesne pred ženu, oznámila večer polícia.

Piatok

Dnešok bude polooblačný až oblačný. Od západu postupne hrozia na mnohých miestach prehánky, dážď a búrky. Pri búrkach rátajte s intenzívnymi zrážkami, krúpami aj silným vetrom. K večeru by sa oblačnosť mala zmenšovať. Najvyššia denná teplota vystúpi na 27 až 32, v Žilinskom kraji a miestami na Spiši na okolo 25 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo 16 stupňov Celzia.

Pri meškaní letu môžete dostať stovky eur: Odškodné žiadajte aj v prípade zlého počasia

Viať by mal západný, neskôr severozápadný vietor s rýchlosťou 4 až 10 m/s, ktorý v nárazoch miestami zintenzívnie okolo 17 m/s (15 až 35, 60 km/h). Na východe by mal spočiatku viať južný vietor do 6 m/s (20 km/h). Pri búrkach veternosť zosilnie a na horách meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) očakávajú búrlivý vietor, na hrebeňoch Tatier až silnú víchricu.

VIDEO Strednou Európou sa
Zobraziť galériu (11)

Sobota

V sobotu bude jasno až polooblačno a opäť veľmi teplo. V noci môže byť spočiatku lokálne zväčšená oblačnosť s možnosťou doznievania prehánok alebo búrok. Najnižšia nočná teplota klesne na 18 až 13, v dolinách a kotlinách miestami na okolo 11 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 30 až 35, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo 28 stupňov Celzia. Vietor by mal byť slabý, v západnej polovici územia prevažne západný s rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h).

VIDEO Strednou Európou sa
Zobraziť galériu (11)

Výstraha druhého a prvého stupňa pred horúčavami.
Zobraziť galériu (11)
Výstraha druhého a prvého stupňa pred horúčavami.

VIDEO Strednou Európou sa
Zobraziť galériu (11)

Nedeľa

Záver víkendu začne jasnou až polooblačnou nocou, neskôr na západe so zväčšenou oblačnosťou a ojedinele aj s prehánkami alebo búrkami. Cez deň by malo byť oblačno, na východe bude dopoludnia jasnejšie a postupne na mnohých miestach dážď, prehánky, miestami aj búrky, varuje SHMÚ. Najnižšia nočná teplota poklesne na 18 až 13, na juhozápade na okolo 20 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 27 až 32, na Kysuciach, Orave a Liptove miestami na okolo 26 stupňov Celzia. Viať bude len slabý, cez deň miestami prechodne západný vietor do 6 m/s (20 km/h).

VIDEO Strednou Európou sa
Zobraziť galériu (11)

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu