Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dramatická zmena počasia, príde to už o pár hodín: Na Slovensko dorazia búrky, potom sa ochladí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Po epizóde horúcich dní prichádza zmena. Ešte pred príchodom víkendu sa na Slovensku citeľne ochladí a pokazí sa aj bezoblačné počasie. Škaredý scenár sa však bude končiť príjemným záverom – v nedeľu sa opäť vyčasí a oteplí.

Štvrtok

Vo štvrtok bude jasno až polooblačno, s najvyššou dennou teplotou 24 až 29, v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Horehroní miestami len 19 až 23 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov vystúpi na okolo 13 stupňov Celzia. Viať by mal prevažne slabý vietor. 

Pri meškaní letu môžete dostať stovky eur: Odškodné žiadajte aj v prípade zlého počasia

Dramatická zmena počasia, príde
Zobraziť galériu (7)

Piatok

Od západu postúpi do našej oblasti studený front. V noci bude malá, v západnej polovici územia neskôr prevažne veľká oblačnosť. Ojedinele rátajte aj s dažďom, prehánkami alebo búrkami. Cez deň bude oblačnosti pribúdať, postupne bude až zamračené, na mnohých miestach s prehánkami, dažďom a miestami aj búrkami, ktoré môžu byť veľmi intenzívne a sprevádzané krúpami. Najnižšia nočná teplota klesne na 13 až 8, v južnej polovici západného Slovenska na okolo 15 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 23 až 28, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši na okolo 21 stupňov Celzia. V noci by mal viať len slabý, cez deň južný až juhozápadný vietor, ktorý sa postupne zmení na prevažne severozápadný s rýchlosťou 3 až 8, v nárazoch miestami na okolo 15 m/s (10 až 30, 55 km/h), uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Meteorologická výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre západné a stredné Slovensko.
Zobraziť galériu (7)
Meteorologická výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre západné a stredné Slovensko.

Dramatická zmena počasia, príde
Zobraziť galériu (7)

Sobota

Do našej oblasti sa presunie tlaková níž. V sobotu bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. V noci by malo pršať len oblastne, ale cez deň na viacerých miestach. Výnimočne sa môžu objaviť aj búrky a na hrebeňoch Tatier sneženie. Najnižšia nočná teplota klesne na 14 až 9 stupňov, najvyššia denná teplota vystúpi na 17 až 22, v Žilinskom kraji a na Spiši na okolo 15 stupňov Celzia. Viať by mal severozápadný až severný vietor, v noci s intenzitou do 6 m/s (20 km/h), ktorý cez deň zosilnie na 5 až 12 m/s (20 až 45 km/h) a v nárazoch miestami dosiahne 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).

Dramatická zmena počasia, príde
Zobraziť galériu (7)

Nedeľa

V nedeľu sa počasie zlepší. V noci bude polooblačno až oblačno, na severe až veľká oblačnosť, ale cez deň sa bude vyčasovať. Ojedinele sa môže vyskytovať dážď alebo prehánky. Naďalej bude veterno. Najnižšia nočná teplota sa vyšplhá na 14 až 9 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 22 až 27, na severe okolo 20 stupňov Celzia.

Dramatická zmena počasia, príde
Zobraziť galériu (7)

Mohutná búrková činnosť za posledné dni zasiahla napríklad Francúzsko, Slovinsko či Rakúsko. Veľa sa blýskalo aj na Balkáne a Taliansku, kde padali nadrozmerné ľadové krúpy. Aktuálne sa studený zrážkový front drží nad územím Nemecka, Slovinska, severného Talianska a západného Rakúska.

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu