Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po pekelných horúčavách dorazia silné búrky, varujú meteorológovia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BRATISLAVA - Vysoké teploty až do 35 stupňov Celzia dnes opäť trápia najmä západ a juh Slovenska. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke, ktorý zároveň varuje pred blížiacou sa búrkovou vlnou.

Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu 2. stupňa pre okresy Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja, v ktorých sa dnes teplota vzduchu šplhala až k 35 stupňov Celzia. Výstraha platí dnes od 15.30 do 18.30 h. 

Veľké porovnanie slovenských kúpalisk! Sezóna odštartovaná, tu sa vode radšej vyhnite

Pre časti Trnavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja vydal SHMÚ pre rovnaké obdobie výstrahu 1. stupňa, ktorá varuje pred výskytom maximálnych teplôt od 33 do 34 stupňov Celzia.

Dnešná výstraha prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami.
Zobraziť galériu (5)
Dnešná výstraha prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami.

Na piatok vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí pre okresy Komárno, Dunajská Streda, Senec a Pezinok. Pre severné, horské oblasti Slovenska platí výstraha prvého a druhého stupňa pred silným vetrom.

Piatková výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre celé Slovensko.
Zobraziť galériu (5)
Piatková výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre celé Slovensko.

Piatok bude polooblačný až oblačný, na východe spočiatku miestami so zmenšenou oblačnosťou. Na mnohých miestach očakávajte prehánky, dážď a búrky a výrazne zosilnený vietor. Najvyššia denná teplota vystúpi na 28 až 33, v Žilinskom kraji a miestami na Spiši na okolo 26 stupňov Celzia.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami.
Zobraziť galériu (5)
Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami.

Výstraha druhého a prvého stupňa pred silným vetrom.
Zobraziť galériu (5)
Výstraha druhého a prvého stupňa pred silným vetrom.

Zvýšené riziko požiarov!

Niekoľkodňové pretrvávajúce horúce počasie na celom území Slovenska môže spôsobiť zvýšené riziko požiarov, ktoré vznikajú najmä v prírodnom prostredí. Upozorňuje na to Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

„Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je obdobie, ktoré vyhlási Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru pre celé územie okresu alebo časť územia okresu,“ informovala hovorkyňa prezídia Zuzana Farkasová. V niektorých okresoch už ho tento rok vyhlásili.

Dôvodom na vyhlásenie času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je najmä suché a teplé počasie trvajúce najmenej päť po sebe nasledujúcich dní, alebo zvýšený výskyt požiarov lesa alebo trávnatých porastov v priebehu troch po sebe nasledujúcich dní. Tiež ak požiarne nebezpečenstvo v lesoch na príslušnom území dosiahlo aspoň stupeň vysoké požiarne nebezpečenstvo v lesoch podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu. 

Ak je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, je zakázané fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme. Farkasová pripomína, že za porušenie zákona hrozia pokuty. Firma a podnikajúca fyzická osoba môžu dostať pokutu až do výšky 16 596 eur. Fyzická osoba do výšky 331 eur.

Viac o téme: BúrkaPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu