Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyspovedali slovenských milionárov a výsledok musíte vidieť: Tajný recept na úspech

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Nový prieskum o slovenských milionároch búra mýty. Ako zbohatli, ako vychovávajú deti a čo by najradšej v našej spoločnosti zakázali? Detaily o živote bohatých Slovákov možno niektorých prekvapia.

Najsilnejšie posolstvo z prieskumu ako sa stať milionárom je kvalitné vzdelanie a tvrdá práca. "Výsledky prieskumu, ktorý ukazuje skutočnosť, búrajú mnohé mýty a je mimoriadne zaujímavé konfrontovať ich so vžitými predstavami o milionároch," tvrdí riaditeľka J&T Banky Anna Macaláková. Novým fenoménom u milionárov je trpezlivosť pri investovaní. Sú väčšinou rodinne založení a čím ďalej, tým viac chcú tráviť s blízkymi. Tieto výsledky pochádzajú z prieskumu WEALTH REPORT 2017, ktorý realizovala J&T Banka.

Riaditeľka J&T Banky Macaláková
Zobraziť galériu (9)
Riaditeľka J&T Banky Macaláková  (Zdroj: Vlado Anjel)

Do čoho investovať

Česi v súčasnosti veria, že sa im peniaze najviac zhodnotia investovaním do stavebných pozemkov (38 %), rezidenčných nehnuteľností (33 %), poľnohospodárskej pôdy (28 %) a do start-upov (27 %).
Slováci, naopak, za zaujímavejšie považujú investície do akcií zahraničných firiem (32 %), alternatívnych investícií (24 %), nákupu poľnohospodárskej pôdy (21 %) a do
korporátnych dlhopisov (21 %).

Aké akvizície najviac vynášajú podľa slovenských a českých milionárov
Zobraziť galériu (9)
Aké akvizície najviac vynášajú podľa slovenských a českých milionárov  (Zdroj: topky)

 Konzervatívne a bezpečne

Až 30 % slovenských milionárov však má približne 51 % svojich investícií v zahraničí. Rizikové investície tvoria cca 20 % ich portfólia.

Až 63% slovenských milionárov by sa venovalo rodine, ak by im zostávali posledné 3 roky života
Zobraziť galériu (9)
Až 63% slovenských milionárov by sa venovalo rodine, ak by im zostávali posledné 3 roky života  (Zdroj: topky)

Zatiaľ čo predstava bežných ľudí je, že milionári sa dostali k svojmu majetku vďaka dedeniu či úspešným reštitúciám, opak je pravdou. „Väčšina milionárov naštartovala svoje podnikanie v 90. rokoch minulého storočia. Aj vzhľadom na politickú a ekonomickú situáciu u nás nemohli v tom čase počítať s dedičstvom alebo s výraznejším majetkom od rodičov, ako to často vidíme," tvrdí Macaláková. Absolútna väčšina dolárových milionárov má vysokoškolské vzdelanie.

Držia deti nakrátko

Disciplína, cieľavedomosť a samostatnosť - toto je recept na úspech pri výchove detí. „Uvedomujú si, že ich deti sú materiálne privilegované, preto kladú dôraz na jasne stanovené pravidlá, ktoré majú zabezpečiť, aby toto postavenie nezneužívali a poznali hodnotu peňazí. Pripúšťajú však, že vzhľadom na okolnosti nie je pre nich vždy jednoduché nájsť zlatú strednú cestu,“ odkrýva metódy milionárskej výchovy riaditeľka banky. Z prieskumu tiež vyplýva, že polovica odovzdá majetok svojim deťom.

Čo chcú milionári: Zákaz fajčenia, zrušenie stravných lístkov a zákaz predaja sladkostí na školách pre deti
Zobraziť galériu (9)
Čo chcú milionári: Zákaz fajčenia, zrušenie stravných lístkov a zákaz predaja sladkostí na školách pre deti  (Zdroj: topky)

Milionári starnú

Výsada byť milionárom je predovšetkým mužská záležitosť. Na Slovensku tvorí podiel mužov milionárov až 96%, v Česku je to o niečo menej - 86%. Zaujímavé je tiež, že starnú. Medziročne stúpol počet milionárov – penzistov zo 4 % na 13 %. Oproti zvyšku sveta, kde vekový priemer milionárov dosahuje 58 rokov, je však náš klub skutočne bohatých relatívne mladý.

Vyspovedali slovenských milionárov a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Liberálni pravičiari

Dolároví milionári oceňujú najmä predvídateľnosť a nemennosť podmienok. Výrazné spoločenské zmeny ich nelákajú, naopak, sú toho názoru, že vytvárajú napätie. Od štátu teda tak v Česku (81 %), ako na Slovensku (96 %) očakávajú predovšetkým dlhodobú koncepciu rozvoja, bezpečnosť a dobré podmienky na život aj na podnikanie. Pritom však zostávajú liberálni, pravicovo orientovaní a očakávajú, že štát nebude zbytočne míňať.

Filantropi

Viac ako pätina dolárových milionárov uvažuje, že časť majetku venujú na dobročinnosť. Tak slovenskí (61 %), ako českí (67 %) milionári preferujú skôr adresnú pomoc odkázaným, ako príspevok neziskovým organizáciám.

Trump ako investičná príležitosť

Až 66 % slovenských dolárových milionárov vyjadrilo obavu z výsledku referenda vo Veľkej Británii o začatí tzv. brexitu. Súvisí to s obavami z ďalšieho oslabovania EÚ, ktorá tak príde o silného člena. Na rozdiel od brexitu zvolenie Trumpa a jeho administratívy polarizuje milionárov. Približne tretina z nich vníma jeho zvolenie za prezidenta USA ako investičnú príležitosť, rovnako veľká skupina však túto skutočnosť vníma negatívne a takmer tretina oslovených sa k téme nevedela alebo nechcela vyjadriť.

VIDEO Prezentácie J&T Banky o slovenských a českých milionároch

J&T prieskum o milionaroch

Viac o téme: SlovenskoJ&TMilionári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu