Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Mečiar nechce kandidovať na prezidenta, Gašparovič áno

"Ja a prezident? Už nie, mám iné ciele," hovorí Vladimír Mečiar.

BRATISLAVA - Predseda vládnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v nedeľu naznačil, že v roku 2009 nebude chcieť kandidovať na prezidentskú funkciu.

Bývalý premiér, ktorý sa už dvakrát neúspešne uchádzal o post hlavy štátu, odkázal na svoj zdravotný stav po vlaňajšej operácii srdca. "Túto pozíciu pre seba a svoj ďalší život neprijímam a moje programy a ciele sú spojené s niečím iným ako nejakými funkciami. Ja som po ťažkej operácii, ťažkej chorobe, a preto ja na život pozerám nejako inak," povedal Mečiar v diskusnej relácii televízie JOJ Politika.sk.

Mečiara prvýkrát porazil v prezidentskej voľbe v roku 1999 Rudolf Schuster. Pred tromi rokmi dali voliči vo finálnom hlasovaní prednosť jeho bývalému spolupracovníkovi, súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

Dnes šéf ĽS-HZDS povedal, že by v prezidentských voľbách podporil terajšieho premiéra a predsedu ľavicového Smeru-SD Roberta Fica. Ten však zatiaľ o plánoch na najvyšší politický post v krajine verejne vôbec nehovoril. Mečiar tiež potvrdil, že by naopak nechcel, aby v kresle ostal Gašparovič.

Šéfovi najmenšej vládnej strany v januári tohto roka voperovali lekári štvornásobný by-pass, pretože mu hrozil kvôli zúženým cievam infarkt. Po operácii sa následne niekoľko mesiacov zotavoval.

Gašparovič dnes naopak naznačil, že by o funkciu mal ešte záujem. "V tomto momente sa cítim aj fyzicky aj duševne aj z hľadiska toho, že mám určitú podporu u občanov, v pozícii, že by som kandidovať mohol," povedal v diskusnej relácii Slovenskej televízie.

Podľa prezidenta, ktorého v predchádzajúcich voľbách podporil práve Smer, bude rozhodujúce, akú politickú podporu budú mať jednotliví uchádzači. Opozícia uvažuje, že do volieb postaví svojho vlastného kandidáta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu