Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia, ktorá šokovala Slovensko: Matúško (†7) zomrel pri hre na školskom dvore, trest!

Zábery z miesta nešťastia Zobraziť galériu (3)
Zábery z miesta nešťastia (Zdroj: foto: archiv)

BRATISLAVA - Pred dvomi rokmi v zime otriasol celým Slovenskom neuveriteľne smutný prípad tragickej smrti sedemročného prváčika Matúška. Pri hre na dvore v areáli základnej školy v bratislavskej Karlovej Vsi sa pod ťarchou snehu ulomil konár, ktorý ho zabil. Okresný súd Bratislava IV dnes ukončil dokazovanie v prípade chlapčekovej tragickej smrti.

Na súde dnes odzneli záverečné reči. Samotný rozsudok v tomto tragickom prípade sa očakáva 19. júna tohto roka. "Vzhľadom na vykonané dokazovanie mám za to, že vina obžalovaných bola preukázaná v zhode s podanou obžalobou," povedal okrem iného vo svojej záverečnej reči prokurátor.

Pre obžalovaných navrhol podmienečné tresty odňatia slobody. "To, že pod ťarchou snehu môže dôjsť k vyvráteniu stromov, nie je nepredvídateľná udalosť a stáva sa to nezriedka. Preto bolo hlavnou povinnosťou pedagógov presvedčiť sa, kde sa deti hrajú a ak sa hrajú pod drevinami, vzhľadom na konkrétnu situáciu aktívne zisťovať, či im v tejto súvislosti nehrozí žiadne nebezpečenstvo," doplnil prokurátor. 


Prečítajte si aj:

Matúško (†7) tragicky zomrel v zime na školskom ihrisku v Bratislave: Obvinili zamestnancov školy


Smútok na strane obžalovaných

V deň, keď sa tragédia stala, v Bratislave husto snežilo. "Do konca života budem ľutovať, že sme nemohli zabrániť Matúškovej smrti," povedal vo svojej záverečnej reči obžalovaný riaditeľ školy Ján H. Uviedol však, že nevidel a stále nevidí dôvod, prečo deti v inkriminovaný deň nemali ísť na krátku chvíľu von na dvor, cez ktorý aj tak išli na obed či domov.

Tragédia, ktorá šokovala Slovensko:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: archiv)

Smútok nad tragédiou vyjadril aj obžalovaný Peter L., ktorý mal na starosti areál školy. "Keby som mal len tušenie, že sa takáto vec môže stať, určite by som konal," zdôraznil. Obhajcovia vo svojich záverečných rečiach okrem iného poukazovali na tie vyjadrenie znalcov, podľa ktorých sa pád stromu nedal predvídať a vizuálne nebolo na ňom vidieť žiadne poškodenie. Znaleckých posudkov však v tomto prípade bolo vypracovaných viacero a tvrdenia znalcov v tomto bode nie sú úplne zhodné.

Prokurátor v prípade obžaloval vychovávateľku Martu D., vedúcu družiny Vieru D., riaditeľa školy Jána H. a Petra L., ktorý mal na starosti areál školy. V prípade dokázania viny im za trestný čin všeobecného ohrozenia hrozí väzenie na dva až päť rokov.

Tragédia, ktorá šokovala Slovensko:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: archiv)

Nešťastie sa stalo v roku 2015 

Z výpovedí svedkov na predchádzajúcich hlavných pojednávaniach vyplynulo, že v tragický deň husto snežilo. V areáli školy sa hrali vonku deti. Jeden zo svedkov, ktorý sa bol prejsť, zrazu počul praskot, padol strom, a potom začul aj výkrik o pomoc. Snažil sa chlapca vyslobodiť, ďalší ľudia volali hasičov a záchranku. Malý Matúš však svojim zraneniam podľahol.
 

Viac o téme: TragédiaZákladná školaSmrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu