Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Matovič opäť útočí, kauza Kaliňákova realitka: Ďalší biznis za milióny, v pozadí Počiatek

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (3)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Roberta Kaliňáka sa v posledných dňoch valí realitná kauza za kauzou. Ďalší realitný biznis ministra vnútra Kaliňáka, tento raz dve chátrajúce haly za 4 milióny eur zo štátneho. Na tento "biznis" upozornili opoziční poslanci. Ministerstvo vnútra podľa nich nakupovalo veľmi nevýhodne. Tvrdia, že všetko nasvedčuje tomu, že minister Kaliňák si z klientských centier urobil biznis výhodný pre ľudí blízkych Smeru.

Matovič s Remišovou dnes poukázali na tretí diel skladačky „ďalšieho nemorálneho kšeftu“. Ministerstvo vnútra malo podľa Igora Matoviča a Veroniky Remišovej (obaja OĽaNO-NOVA) opäť draho za štátne peniaze nakupovať budovu v Martine od súkromnej firmy. Navyše, táto súkromná firma s názvom Baducci Invest, je blízka podľa Igora Matoviča a Veroniky Remišovej ľuďom zo Smeru, konkrétne exministrovi Jánovi Počiatkovi. Predseda predstavenstva firmy Baducci Čižmárik má byť právnikom Jána Počiatka, ktorý obhajoval štát v kauze Lemikon.

Matovič opäť útočí, kauza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Dve chátrajúce budovy za 4 milióny

Obchod medzi firmou Baducci a ministerstvom vnútra sa udial v lete 2016 formou zámennej zmluvy. Verejné obstarávanie mal obísť tak, že urobili zámenu Firma dala ministerstvu dve chátrajúce haly v areáli bývalej tlačiarne Matice slovenskej za takmer 4 milióny eur. Ministerstvo na oplátku dalo firme 400 tisícovú „barabizňu“ (plus doplatok 3,5 milióna eur) obvodného policajného oddelenia. „V našom mene kúpil búdu, obrovské peniaze zainvestuje prostredníctvom rekonštrukcie,“ tvrdí Matovič.

Matovič opäť útočí, kauza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Kaliňák budovu kupoval preto, aby tam vzniklo nové klientske centrum. Firma Baducci predtým kúpila budovy za približne 4,6 milióna eur. Matovič upozornil, že z celého objektu kúpil Robert Kaliňák iba 16% plochy za 3,9 milióna eur. Upozornil tiež, že kúpená časť budovy nemá ani parkovacie miesta, kde by ľudia mohli parkovať, keď si pôjdu vybavovať veci. "Regionálny úrad verejného zdravotníctva o niektorých budovách celého tohto komplexu Neografie uviedol, že nie je možné všetky objekty zrekonštruovať do stavu, ktorý by umožnil ich efektívne využívanie a odstránil existujúce systémové a konštrukčné nedostatky. Úrad spomína aj podozrenie na prítomnosť azbestu," konštatovala Remišová.

Ostatné pozemky (84%) kúpil Víťazoslav Móric, teda osoba blízka Smeru. Mal ich kúpiť podľa Matoviča na začiatku roku 2017. Tri mesiace po podpise dali majitelia Baducci firmu do likvidácie a štát si budovu obvodnej polície (za 400-tísic) od firmy prenajal, lebo policajti nemali kde byť. "Reálne sa obávame, že to dopadne tak, že Kaliňák dal takmer štyri milióny eur za búdu, kde bola tlačiarenská dielňa, do rekonštrukcie dá nejakých šesť miliónov a parkovacie miesta zabezpečí návštevník slávnostných snemov Smeru-SD, expolitik Víťazoslav Móric, ktorý vlastní celý zvyšok areálu vrátane pozemku na parkovanie," myslí si Matovič.

Škola kúpila dvakrát tak lacno

Opoziční poslanci pripomenuli, že rovnaký pozemok s takmer rovnakou rozlohou (administratívna budova) „cez ulicu“ kupovala evanjelická škola od firmy Baducci za 2,2 milióna dolárov. „Dramaticky lacnejšie ako kupovalo ministerstvo vnútra,“ tvrdí Remišová. Poukázali na to, že súkromník zaplatil za takmer rovnakú budovu takmer dvakrát toľko ako štát. „Klientske centrá v Bratislave a v Martine slúžia len na to, aby sa robil biznis s nehnuteľnosťami na ministerstve vnútra,“ tvrdí Remišová.

Biznis ESO

„Za reformou ESO videl Kaliňák biznis“, povedal Matovič s tým, že pri klientskych centrách Kaliňák kopíruje svoj biznis model. Podľa Matoviča sú už aj ľudia z ministerstva vnútra zhrození.

Na záver Matovič poukázal na jednu pikošku – Robert Pintér, označovaný za Kaliňákovho človeka, sa stal za dva roky v polícii podplukovníkom, čoho sa nedožije 95% ľudí v polícii.

Šéf Obyčajných pevne verí, že sa ľuďom konečne otvoria oči. "Čo je na tomto pre nás výhodné? Kúpiť niečo o dva milióny drahšie a robiť to bez súťaže. Kaliňák si z nášho spoločného majetku urobil súkromnú realitku. Za každým zverejneným prípadom je niekto z jeho blízkeho okolia," dodal Matovič.

Matovič je nevyliečiteľný klamár, ktorý zavádza v priamom prenose

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič je nevyliečiteľný klamár, čo jasne dokázal svojím dnešným výstupom, keď klamal a zavádzal v priamom prenose. Uviedol to Tlačový odbor Kancelárie Ministerstva vnútra (MV) SR v reakcii na Matovičove tvrdenia, že šéf rezortu Robert Kaliňák (Smer-SD) kúpil pre účely klientskeho centra v Martine predraženú nehnuteľnosť.

"Z celej znôžky neprávd chceme upozorniť len na dva podstatné body. Ministerstvo vnútra v Martine pre potreby klientskeho centra nekúpilo budovu s rozlohou 3800 štvorcových metrov, ako tvrdí pán Matovič, ale zakúpilo päťpodlažnú administratívnu budovu s celkovou plochou 13.964 štvorcových metrov s cenou 278 eur na jeden meter štvorcový," argumentuje MV.

Tlačový odbor tiež odkázal, že cena objektu bola podľa znaleckého posudku 5,8 milióna eur, ministerstvo za budovu vyrokovalo cenu 3,8 milióna eur, teda o dva milióny eur menej. "Po plánovanej rekonštrukcii budeme mať k dispozícii nové kancelárske priestory v sume približne 600 eur za štvorcový meter, čo je bezkonkurenčná cena kdekoľvek na Slovensku," uviedlo ministerstvo s upozornením, že budova je priamo v centre mesta oproti mestskému úradu, takže občania budú mat všetky služby na jednom mieste.

Do klientskeho centra plánujú presťahovať všetky agendy okresného úradu vrátane katastra a celé okresné riaditeľstvo policajného zboru. "Dokopy pôjde o 323 ľudí, ktorí dnes sedia na siedmich adresách v rôznych častiach mesta. Parkovanie bude zabezpečené v podzemných priestoroch, na plánovaných spoločných parkovacích miestach spolu s mestom, ako aj na parkovisku pripravovaného obchodného centra," dodal rezort.

Viac o téme: Robert KaliňákIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu