Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Juraj Široký: Aj v spisoch ŠTB, aj v spoločnosti najmocnejších!

Spoluprácu s ŠtB dlho popieral. Zobraziť galériu (6)
Spoluprácu s ŠtB dlho popieral.

BRATISLAVA - Za 3 500 Kčs bol schopný donášať aj na vlastnú matku. Šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraj Široký (53) a údajný mecenáš strany Smer pracoval v rozviedke komunistickej tajnej služby 11 rokov.

Vyplýva to z kópie jeho spisu, ktorý zverejnil Ústav pamäti národa napriek tomu, že originál sa vlani záhadne stratil. Spis tak definitívne potvrdil, že Široký spolupracoval s ŠtB, pre ktorú istý čas dokonca robil nábor pracovníkov. Široký pritom doteraz akúkoľvek spojitosť s tajnou službou popieral a veselo si užíval spoločnosť najmocnejších ľudí Slovenska.

Široký, ktorého po revolúcii z tajnej služby prepustili, začal podnikať. Spolu s Viktorom Koženým založil harvardské fondy, z ktorých sa stratili stovky miliónov korún. Od roku 1998 je Široký šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja, považujú ho za jedného z najbohatších Slovákov a sivú eminenciu vládnej strany Smer. Napriek bohatej minulosti však Širokého často vídať v spoločnosti politických špičiek. „S niektorými politikmi si tykám, ale nechodím s nikým na pivo. Občas sa pri rôznych príležitostiach stretnem s Dzurindom, Mečiarom, Ficom aj prezidentom Gašparovičom. Na hokeji stretnete množstvo ľudí,“ povedal už dávnejšie v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Spoluprácu dlho popieral

Juraj Široký dlhé roky spoluprácu s ŠtB popieral. „V ŠTB som nikdy nebol spolupracovník ani pracovník. Pracoval som v zahraničnej službe ako zamestnanec ministerstva zahraničných vecí. V každom štáte bola, je a bude rozviedka jej súčasťou,“ tvrdil. Po zverejnení kópie spisu prvýkrát pripustil, že to bolo inak. „Je nepísaným pravidlom, že o pôsobení v zahraničnej službe sa verejne nikdy nehovorí. Pre mňa je to už vzdialená a uzatvorená minulosť,“ povedal Široký. Táto kauza sa podľa neho pravidelne opakuje už tretí rok po sebe. „Už mnoho rokov sa venujem podnikaniu, športu a rodine, a všetko, čo som vo svojom živote v minulosti aj v súčasnosti urobil, sa nikdy nepriečilo zásadám slušnosti,“ uzavrel Široký.

Donášal aj na matku

Podľa záznamov Široký poskytol aj informácie o kontakte svojej matky s jej strýkom Albertom Ferdinandom, ktorý v tom čase žil v USA. „Domnievam sa, že brat matky nadviazal styk s menovaným na základe predstavy finančného prilepšenia, keď sa v tom čase rozvádzal a žil s mladšou ženou, ktorá ho k tomuto kroku pravdepodobne doviedla,“ píše sa v spise.

Spis ŠTB

Personálny spis ŠtB Juraja Širokého mal 220 strán. Široký nastúpil do tajnej služby v roku 1978, prešiel niekoľkými školami pre rozviedčikov a od roku 1985 bol vyslaný ako referent do Washingtonu v USA. Vypracoval sa až na zástupcu prezidenta a budoval sieť agentov. Za svoju prácu niekoľkokrát získal odmenu. V tajnej službe chcel pracovať aj po revolúcii, vtedajší minister vnútra Ján Langoš však jeho žiadosť zamietol.

Zaujímavosti zo spisu:
1978: Pohovor o prijatí do služby: „Typ sa javí ako vhodný na operatívnu prácu. Prejavil o ňu záujem.“ Nástupný plat – 2 300 Kčs.
1979: Prísaha: „Sľubujem, že ... budem zdokonaľovať svoju politickú pripravenosť na základe marxizmu-leninizu... Som pripravený nasadiť aj život.“
1981: Ukončil Dôstojnícku školu I. správy ZNB s veľmi dobrým prospechom. „V konaní je menej priebojný. Potrebuje viac sebadôvery.“
1984: Navrhnutý na vyznamenanie služby vlasti
1985: Nastúpil vo Washingtone a o dva roky ho povýšili na kapitána.
1990: Prepustený na základe organizačných zmien.
Zdroj: ÚPN, HN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu