Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Pojednávanie v kauze vraždy Stojku súd v Košiciach opäť odročil

Miroslav Stojka
Miroslav Stojka

KOŠICE - Krajský súd v Košiciach dnes pokračoval v pojednávaní vraždy Košičana Miroslava Stojku, z ktorej je obžalovaná sedemčlenná, údajne organizovaná skupina takzvaných kolárikovcov.

Pred senát predstúpil svedok, o výsluch ktorého požiadal obžalovaný Ladislav B. Ten však nebol prítomný, ale dal súhlas, aby súd pojednával v jeho neprítomnosti. Po vypočutí svedka predseda senátu Jaroslav Chlebovič odročil pojednávanie na neurčito.

Skôr ako sa tak stalo, súd uložil obžalovanému Ladislavovi B., aby v lehote 30 dní písomne oznámil predsedovi senátu, či a aké dôkazy ešte žiada vykonať. Keďže prokurátor a ďalší obžalovaní nemajú návrhy na doplnenie dokazovania, je tiež potrebné vyžiadať aktuálne registre trestov obžalovaných a zistiť, či sa proti nim nevedie iné trestné konanie.

K vražde Stojku došlo 27. novembra 1999 krátko po 21. hodine na terase reštaurácie Pláž na košickom Sídlisku nad jazerom. Podľa obžaloby prokurátora kolárikovci vylákali Stojku von a tam ho obkľúčili. V zmysle predchádzajúcej dohody a pokynov Róbert F., ktorý stál za chrbtom Stojku, mu trikrát po sebe zaťal mačetou do hlavy, rúk a chrbta. Následne na Stojku vystrelil muž, ktorého totožnosť nie je známa. Trafil ho do brucha a spôsobil mu poranenie v ľavom stredobruší, pričom došlo k poškodeniu tenkého čreva a bedrovej tepny a žily. V dôsledku zranení, ale najmä strelného poranenia, šoku po úraze a krvácaní Stojka pri prevoze do nemocnice zomrel.

Krajský súd v Košiciach začal kauzu pojednávať v novembri 2003. Ako prví dostali slovo obžalovaní. Okrem Róberta F. sa však k spáchaniu uvedeného činu nepriznali. Všetci popreli, že konali ako organizovaná skupina, respektíve, že mali úmysel Stojku zlikvidovať. K útoku mačetou sa priznal len obžalovaný Róbert F. Odôvodnil ho strachom zo Stojku, o ktorom vraj vedel, že je nebezpečný. Zľakol sa, keď urobil pohyb rukou a sekol ho mačetou do hlavy. Poprel, že konal na niečí príkaz a bránil sa tým, že "fungoval" na drogách.

V priebehu uplynulých rokov okrem obžalovaných kolárikovcov senát vypočul asi štyri desiatky svedkov, dvoch chránených a šesticu utajených svedkov. Po dohode procesných strán bolo prečítaných približne 40 svedeckých výpovedí z prípravného konania. Pred senátom tiež defilovali súdni znalci z odvetvia psychológie, psychiatrie, súdneho lekárstva a tiež experti na balistiku. Všetci postupne prezentovali závery vypracovaných znaleckých posudkov.

Pojednávanie vraždy Stojku malo už tucet pokračovaní a blížilo sa už k záveru, keď ho v marci 2005 pribrzdila neúčasť troch svedkov. Napriek úsiliu predsedu senátu a polície, ktorá ich mala viackrát predviesť, prvý z tria predstúpil pred súd v sprievode policajnej eskorty z Kráľovského Chlmca v okrese Trebišov až v novembri 2006 a posledný dnes. Napriek tomu až najbližšie pokračovanie pojednávania ukáže, či predseda senátu vyhlási dokazovanie za skončené a či prídu na rad záverečné reči. TASR informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu