Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľkonočný pondelok záchranárov naozaj zamestnal: Ratovali aj opité deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Záchranári zasahovali počas Veľkonočného pondelka pre alkohol v 72 prípadoch, ratovali i opité deti. Viac pomáhali mužom (55) ako ženám (15). Celkovo však v tento deň mali okolo 1900 zásahov po celom Slovensku.

"Alkohol zmohol v tento deň aj deti do 18 rokov, dve z nich nezvládli ponúkanie alkoholom, museli sme ich ošetriť a odviezť do nemocnice," povedal Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS). Pre alkohol zasahovali záchranári najviac v Košickom kraji, najmenej v Žilinskom.

Pri stavoch opitosti je najväčšou hrozbou stav bezvedomia. "Či už z pádu alebo nadmerného pitia," vymenoval hovorca. Pri zlej polohe je riziko, že takýto človek sa môže zadusiť. "V takýchto prípadoch treba zistiť stav vedomia, dať pacienta do stabilizovanej polohy nabok a ak nereaguje, vtedy je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155," priblížil Chmel.

Ak opitý reaguje, býva "ľudovou" prvou pomocou studená sprcha, ak sa po nej človek preberie, treba ho nechať vyspať a kontrolovať priebežne stav vedomia. "Najlepšie je podávať vodu alebo čaj a nie kávu. Nadmerné množstvo kofeínu môže stav zhoršovať. A neplatí tu často používaná metóda klin sa klinom vybíja," dodal Chmel.

Viac o téme: ZáchranáriVeľkonočný pondelok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu