Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na Slovensko sa valí DRSNÁ zmena počasia: Zajtra ešte krása, potom... teplotný šok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Nie je zvykom, aby sme si už koncom marca užívali na Slovensku 25-stupňové teploty, no tento rok sa to vyplnilo. Apríl však so sebou prinesie aj svoju klasickú bláznivú tvár a budúci týždeň sa treba pripraviť na ochladenie spojené aj s dažďom či búrkami. Prechod studeného frontu podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu spôsobí, že nočné teploty môžu v piatok klesnúť až pod nulu a cez deň si opäť oblečieme bundy.

Meteorológovia zhodnotili rok 2016: Extrémny scenár globálnych zmien, toto hovoria fakty

Studený front ovplyvní počasie v pondelok zatiaľ iba čiastočne. Miestami sa môžu vyskytnúť prehánky, ojedinele aj búrky, no denné teploty budú stále veľmi príjemné a dosiahnu maximálne 19 až 24, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 17 stupňov.

V utorok už má byť polooblačno až oblačno a miestami sa vyskytnú prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota klesne na 11 až 6, v Žilinskom kraji a na Spiši na okolo 4 stupne. Najvyššia denná teplota vystúpi na 18 až 23 stupňov, no pobyt vonku nám znepríjemní prevažne severovýchodný vietor s rýchlosťou 5 až 25 km/h, v nárazoch miestami okolo 45 km/h.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

V stredu bude prevažne oblačno s lokálne prechodne zmenšenou oblačnosťou. Miestami nás potrápia prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 9 až 4, najvyššia denná teplota dosiahne 16 až 20, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 14 stupňov. Aj tentokrát má fúkať vietor s rýchlosťou 10 až 30, v nárazoch miestami okolo 45 km/h.

Vo štvrtok prejde cez strednú Európu studený front a za ním k nám bude od severozápadu prúdiť chladný vzduch. Má byť premenlivá, v noci prevažne veľká oblačnosť a na viacerých miestach sa objavia prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Od stredných polôh môžu byť zrážky aj snehové a ochladenie začne byť skutočne citeľné. Najnižšia nočná teplota spadne na 8 až 3, na severe miestami na 1 stupeň. Ortuť teplomera cez deň ukáže najviac 9 až 14, na severe miestami okolo 7 stupňov.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

V piatok nás privíta prevažne veľká oblačnosť a miestami prehánky alebo dážď. Opäť sa vyskytnú od stredných polôh snehové zrážky, na severe sa môžu prechodne objaviť aj v nižších polohách. Najnižšia nočná teplota klesne na 5 až -1, najvyššia denná dosiahne 8 až 13, na severe miestami okolo 6 stupňov.

V sobotu k nám začne prúdiť teplejší vzduch a hoci má byť stále polooblačno až oblačno, predsa len bude príjemnejšie. V noci vymrzneme pri minimálne 7 až 1 stupni, cez deň nás zohreje maximálne 12 až 17, na severe miestami okolo 10 stupňov.

 

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu