Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jureňa odkazuje hubárom: Na plné vrecia zabudnite!

Miroslav Jureňa
Miroslav Jureňa

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa odmieta vyjadrenia poslanca za SDKÚ-DS Ivana Mikloša, že v lesoch sa nebudú smieť zbierať šišky, semená alebo sadenice.

"Ktokoľvek môže z lesa zobrať nie jednu, ale aj dve a viac šišiek," bráni sa šéf rezortu. Podľa neho Mikloš rád hovorí, ako niekto klame a zavádza. "V tomto prípade však zlodej kričí chyťte zlodeja," dodal Jureňa.

Jureňovi sa nepáči, keď "niektorí naši spoluobčania denne odchádzajú z lesa s vrecami húb, ktoré pod rukou predávajú pri cestách a bežný hubár potom nenájde nič," vyhlásil Jureňa, ktorý chce zabrániť nadmernému zberu. Podľa neho do lesa môže naďalej chodiť ktokoľvek a kedykoľvek. "Nikto nikoho obmedzovať v tejto činnosti, pokiaľ budem ministrom, nebude," sľubuje Jureňa.

Zároveň tvrdí, že pristúpili k tomu, aby v lese platili pravidlá ako na cestách, keďže sa podľa ministra množia prípady, keď bezohľadní cyklisti v 50 a viac kilometrovej rýchlosti zrážali turistov, ohrozovali rodiny s deťmi či hubárov. "Ak niekto na Slovensku bude klamať a vytvárať strach, že tu hrozia neviem aké vysoké pokuty, rád s ním pôjdem do lesa za účasti lesnej stráže a dokážem mu, že to tak nie je," uviedol Jureňa.

Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Mikloš dnes kritizoval novelu zákona o lesoch, podľa ktorého ide proti ľuďom a zdravému rozumu. Nesúhlasí s tým, aby jazda na bicykli alebo koni mimo lesnej cesty či vyznačenej trasy bola hodnotená ako priestupok. Zároveň upozornil, že v lesoch by podľa návrhu, ktorý prešiel vo výbore, nebolo možné v lesoch zbierať šišky, semená alebo sadenice. „Ide o zjavne lobistický návrh, ktorý presadzujú lesníci a poľovníci, aby boli v lese sami,“ dodal Mikloš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu