Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Novelu Zákonníka práce podporili vyše tri tisícky odborárov

Viac než tri tisícky ľudí sa vydali na protestný pochod k slovenskému parlamentu. Pochod zorganizovala Konfederácia odborových zväzov na podporu novely Zákonníka práce.
Viac než tri tisícky ľudí sa vydali na protestný pochod k slovenskému parlamentu. Pochod zorganizovala Konfederácia odborových zväzov na podporu novely Zákonníka práce. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Viac ako tri tisícky odborárov dnes prišli podporiť pred budovu parlamentu prijatie novely Zákonníka práce, o ktorej budú poslanci rokovať na budúci týždeň.

Ministerka práce Viera Tomanová im prisľúbila, že zásadné zmeny sa do novely nedostanú. Po úprave zákonníka by sa malo okrem iného posilniť postavenie zamestnancov aj odborárov.

"Ľudia sú tu preto, aby podporili vládou schválenú novelu Zákonníka práce, ktorá bola posunutá do parlamentu, aby tam nedošlo k zásadným zmenám," povedal novinárom viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Eugen Škultéty. Na zhromaždenie tisícok ľudí dozerala polícia.

Pochod odborári odštartovali na poludnie pri Dome odborov Istropolis na Trnavskom námestí. Niesli so sebou transparenty, napríklad s nápisom "Chceme byť zamestnanci, nie otroci". Ulicami Bratislavy následne odborári prešli až pred Národnú radu.

Na menších úpravách zákonníka sa dnes dohodli lídri troch koaličných strán. Novela Zákonníka práce podľa nich prejde v pléne približne v takej podobe, akú odobril sociálny výbor parlamentu, teda iba s menšími úpravami oproti vládou schválenej podobe materiálu.

Slovenských odborárov prišli podporiť aj kolegovia z Česka. "Po prijatí Zákonníka práce sa nezamestnanosť v ČR znížila, rástli mzdy, neboli žiadne problémy a vyhrážky, ktoré púšťala pravicová opozícia a zamestnávatelia, sa ani z percenta nenaplnili," prihovoril sa protestujúcim predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Milan Štech.

S opačným názorom prišli pred budovu parlamentu niekoľkí predstavitelia Občiansko-demokratickej mládeže. Niesli transparenty napríklad s textom "Nám práca nevadí, vám áno", ale aj šibenicu ako symbol hazardu s trhom práce.

Po tom, ako sa postavili priamo k pódiu hlavných rečníkov, ich začali vyháňať. "Musíte rešpektovať naše zhromaždenie, máme ho riadne ohlásené," vysvetľoval im starší muž.

"Pri súčasnom hospodárskom raste nie je dôvod meniť Zákonník práce," oponovali mu členovia združenia blízkeho pravicovým stranám parlamentnej opozície. Polícia chcela zabrániť konfliktu, a tak mladých demokratov odviedla obďaleč. Zhromaždenie sa rozišlo po tom, čo jeho zástupcov prijal predseda parlamentu Pavol Paška.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu