Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Taxikári o autosedačkách: My ich mať nemusíme!

Zobraziť galériu (3)

SLOVENSKO - Malé dieťa treba v aute voziť v sedačke! Stanovuje to nariadenie vlády, ktoré nás aj takto približuje k zákonom Európskej únie. Nový Čas zisťoval, či taxikári vozia deti v autosedačkách, či odmietajú prepravu detí bez autosedačky, alebo riskujú jazdu s hrozbou pokuty. Väčšina nami oslovených taxikárov prepravu dieťaťa bez autosedačky neodmietla!

B. Bystrica: Všetko v poriadku


V Banskej Bystrici privolaní taxikári dodržali nový zákon. V podvečer sme si zavolali taxík jednej z banskobystrických spoločností. Taxikár o chvíľu prišiel na miesto, kde sme sa dohodli. Keď zbadal v náručí malé dieťa, vystúpil zo svojho auta a slušne povedal, že nás nemôže žiaľ zobrať, lebo nemá vo svojom automobile autosedačku. Peniaze za to, že po nás prišiel zbytočne, od nás nepýtal. V druhom prípade nám taxikár povedal, že nemá autosedačku, ale jeho kolega ju má vo väčšom aute. Mobilným telefónom privolal kolegu s autosedačkou. Ten nám počas cesty vysvetľoval situáciu so sedačkami. „S autosedačkou je problém. Zaberá totiž veľa miesta. V aute i kufri. Preto sme si ju dali iba do väčších áut,“ vysvetlil banskobystrický taxikár.

Taxikári o autosedačkách: My
Zobraziť galériu (3)

Bratislava: Dieťa stačí pripútať


Taxikár firmy Prima Taxi, ktorého sme si prostredníctvom dispečingu privolali do Rače k nákupnému stredisku, nás s dvojročným dievčatkom bez problémov zobral do auta na zadné sedadlo. Cestou nás požiadal, aby sme dvojročné dieťa pripútali bezpečnostnými pásmi. Keď sme sa ho opýtali, či nemusí mať detskú autosedačku, odpovedal: „Taxíky sú krátkodobou zmluvnou prepravou, a preto autosedačku v aute nemusíme používať.“ Mýlil sa. Podobný názor však prezentoval aj jeho kolega v bratislavskom Novom Meste: „Počul som, že v meste nemusíme mať detskú autosedačku. Vraj iba ak by som išiel mimo mesta,“ povedal taxikár Škody Felicia Fun Taxi, ktorý detskú autosedačku v aute nevozí. „Zabrala by mi miesto v kufri. Okrem toho autosedačiek je niekoľko druhov a všetky by sa mi do auta ani nezmestili,“ dodal taxikár.

Taxikári o autosedačkách: My
Zobraziť galériu (3)

Košice: Dieťa môžete položiť na nohy


Autosedačky oslovení košickí taxikári v autách nemali, no pokojne nás s 2-ročným dieťaťom odviezli. „V meste to úplne neplatí, veď je to krátka vzdialenosť,“ svojsky si vyložil platný zákon taxikár, s ktorým sme sa viezli z košickej stanice do centra mesta. Ani na Námestí maratónu mieru nemali taxikári žiadne zábrany a potreba autosedačky ich nezastavila. „Myslím, že to nedomysleli úplne do konca. A čo ak príde rodina s dvomi deťmi? Ako by som mohol nosiť autosedačky v kufri, keď chodím aj na letisko, kde majú klienti množstvo kufrov?“ položil si otázku vodič. Upokojil nás tvrdením, že ak máme dieťa položené na nohách, tak je to skoro také bezpečné, ako keby sedelo v autosedačke.

ZÁKON PLATÍ PRE VŠETKÝCH


„Povinnosť mať pri preprave detí v aute sedačky, sa, samozrejme, vzťahuje aj na taxíky,“ vraví Marián Jánošík, hovorca ministra dopravy. „Ak sú v aute dve autosedačky a pre tretiu nie je priestor, možno dieťa staršie ako tri roky pripútať v aute bezpečnostnými pásmi,“ dodáva hovorca. Kontrolovanie používania autosedačiek prináleží polícii. „Vodiči by si mali uvedomiť, že ide o bezpečnosť detí, nie šikanovanie. Za porušovanie nariadenia môže polícia vodiča postihnúť pokutou až do výšky 2 000 Sk,“ hovorí Viktor Plézel z policajného prezídia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu