Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Unikol dokument, ktorý mení budúcnosť EÚ: Slovensko v novej Európe, päť scenárov vývoja

Juncker a Robert Fico (Ilustračné foto) Zobraziť galériu (2)
Juncker a Robert Fico (Ilustračné foto) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ako ďalej? Čo bude s Európskou úniou? Briti odchádzajú a vedenie Únie má plné ruky problémov. Najnovšie unikla správa šéfa Európskej Komisie o ďalších scenároch 28-členného bloku štátov. Celkovo ide o 5 návrhov. Ktorým smerom sa Európa a spolu s ňou Slovensko vydá?

Očakávaný dokument o budúcnosti Európskej únie z dielne Európskej komisie (EK) ponúka päť scenárov možného vývoja. K tzv. "bielej knihe", ktorú včera predstavil predseda EK Jean-Claude Juncker, sa dostal magazín Politico. Päť scenárov má názvy "pokračujeme", "nič, len jednotný trh", "tí, ktorí chcú viac, robia viac", "robiť menej, ale efektívnejšie" a "robiť viac spoločne".

Najvyšší predstavitelia EÚ
Zobraziť galériu (2)
Najvyšší predstavitelia EÚ  (Zdroj: SITA/AP)

1. Pokračujeme

Prvý scenár počíta len s malými zmenami fungovania Únie. Je založený na prehlbovaní jednotného trhu, na istej úrovni vojenskej spolupráce a na "jednotnom hlase v zahraničnej politike". Kľúčové právomoci - ako napríklad ochrana hraníc - by mali zostať v rukách členských štátov.

2. Nič, len jednotný trh

Ďalšou možnosťou, ktorú navrhuje EK, je dôraz len na spoločný európsky trh. Zjednodušilo by to rozhodovanie, ale obmedzilo schopnosť Únie ako celku reagovať a vystavilo by to riziku menu euro zastavením ekonomickej integrácie. EK sa obáva, že táto možnosť by priniesla hraničné kontroly, samostatnú zahraničnú politiku členských štátov a zložitejšiu obrannú spoluprácu, či uzatváranie únijných obchodných dohôd.

3. Tí, ktorí chcú viac, robia viac

Tretí scenár magazín Politico opísal ako viacrýchlostnú Úniu založenú na "koalíciách ochotných" v konkrétnych oblastiach. Podľa EK by tento model viedol k rozdielnym občianskym právam v jednotlivých členských štátoch a zrejme by sa nepodarilo úplne dobudovať menovú úniu. Na druhej strane by umožnil užšiu spoluprácu v oblasti obrany a obchodu.

4. Robiť menej, ale efektívnejšie

EK pripúšťa aj možnosť skresať počet oblastí, ktorý sa Únia venuje, ale dôkladnejšie sa im venovať. Ako príklad uvádza plne funkčnú Európsku pohraničnú a pobrežnú stráž, jednohlasnú zahraničnú politiku alebo vytvorenie Európskej obrannej únie. Eurokomisia vidí problém v tom, že členské štáty by sa museli najprv dohodnúť, v ktorých oblastiach sú všetci za hlbšiu integráciu. Užšia spolupráca by sa mohla týkať napríklad obchodu alebo bezpečnosti.

5. Robiť viac spoločne

Piaty scenár, založený na hlbšej spolupráci vo viacerých oblastiach, Politico opísal ako cestu k federalizácii Únie. EK to považuje za ideálnu možnosť pre eurozónu, ktorá by získala viac vlastných zdrojov. EÚ by mala pri tomto scenári hovoriť za všetkých členov v obchodnej a zahraničnej politike. Posilnila by sa úloha únijných inštitúcii, čo by podľa EK mohlo popudiť časť spoločnosti spochybňujúcej legitimitu EÚ.

Juncker priznal rozdielne názory štátov

Minulý týždeň sa Juncker vyslovil za vytvorenie viacrýchlostnej EÚ po odchode Spojeného kráľovstva zo spoločenstva. Šéf eurokomisie vyjadril názor, že na najdôležitejších veciach sa nemusia zhodnúť všetky členské štáty a počet zástancov spoločných riešení sa môže líšiť v závislosti od témy.

Briti sa lúčia s EÚ

Debata o budúcnosti Únie vyvrcholí na summite v Ríme, ktorý sa uskutoční 25. marca pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Do konca marca sľúbila britská premiérka Theresa Mayová formálne požiadať o odchod z Únie aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy.

Viac o téme: Jean Claude Jucnker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu