Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nová nádej pre dlžníkov: Prístupnejší bankrot má občana uchrániť pred pádom na dno

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Každý dlžník, ktorý využije osobný bankrot, si bude mať právo ponechať sumu 10.000 eur. Tá bude predstavovať takzvanú nepostihnuteľnú hodnotu obydlia. Sumu stanovuje vládne nariadenie z dielne ministerstva spravodlivosti.

Nariadenie dopĺňa novelu konkurzného zákona, ktorej cieľom je od marca tohto roka dostupnejší osobný bankrot. Zavedenie nepostihnuteľnej hodnoty obydlia má zvýšiť ochranu dlžníkov pred úplnou stratou bývania. Pri stanovení jej výšky rezort vychádzal z toho, že má byť určená pevnou sumou, ktorá je ľahko zapamätateľná.

"Určenie výšky sumy by malo zodpovedať minimálnej kúpnej cene, za ktorú si fyzická osoba vie zabezpečiť bývanie v jednoizbovom byte, resp. obdobnej nehnuteľnosti v Slovenskej republike," odôvodnil rezort. Suma zodpovedajúca nepostihnuteľnej hodnote obydlia sa má ukladať na osobitný bankový účet pod exekučnou ochranou. Z neho bude mať dlžník možnosť čerpať peňažné prostriedky.

Určená suma by mala dlžníkovi postačovať na naplnenie potreby bývania. Ľudsky dôstojné podmienky na bývanie sú predpokladom toho, aby nestratil integráciu v spoločnosti a mohol si udržať zamestnanie alebo iný zdroj príjmu. Jednotnú sumu pre celé Slovensko ministerstvo navrhlo aj napriek tomu, že si uvedomuje, že náklady na bývanie sa v jednotlivých regiónoch rôznia.

Nedostatok je podľa neho dostatočne kompenzovaný zvýšeným počtom príležitostí zamestnať sa, či zabezpečiť si iný dodatočný zdroj príjmu v regiónoch, ktoré sú z pohľadu kúpnej sily "silnejšie". Výhodou je, naopak, zamedzenie prípadným špekuláciám dlžníkov s hraničným ukazovateľom pre región pred konkurzom.

Nariadenie určuje aj sumu, ktorá má byť dlžníkovi k dispozícii mesačne z nepostihnuteľnej hodnoty obydlia. Dlžník tak má byť oprávnený požiadať banku o vykonanie platieb mesačne najviac do sumy vo výške 250 eur. "Určenie výšky sumy by sa malo približovať minimálnej cene nájmu, za ktorú si fyzická osoba vie zabezpečiť bývanie v jednoizbovom byte, resp. obdobnej nehnuteľnosti v SR, a to počas približne 40 mesiacov po tom, čo o bývanie prišla," zdôvodnil rezort.

Viac o téme: BankrotDlhyDlžník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu