Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ficova prednáška: Študenti protestujú, vstup vraj dobrovoľný, DÔKAZ, všetko je to inak

Robert Fico prednáša na trenčianskej univerzite. Zobraziť galériu (4)
Robert Fico prednáša na trenčianskej univerzite. (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

BRATISLAVA - Kauza donútenia na prednášku Fica pokračuje. Ozvali sa ďalší študenti, ktorí verziu o donútení a vyhrážkach potvrdili. Ba čo viac, Topkám sa podarilo získať dôkaz, ktorý hovorí o povinnej účasti na prednáške. Je to v ostrom protiklade s tým, čo tvrdí univerzita. S dôkazom sme konfrontovali aj vedenie univerzity. To však mlčí.

Vaše tipy

Po tom, čo sme vás informovali, že študenti trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, sa nám po uverejnení článku, ozvali ďalší študenti z tejto univerzity. Okrem toho, že si stoja za informáciou, že ich vedenie nútilo ísť na prednášku Fica pod hrozbou seminárky, nám jeden z nich poskytol aj dôkaz, podľa ktorého to vyzerá, že dobrovoľná účasť to vôbec nemusela byť.

"Taktiež som študentom TNUNI a môžem potvrdiť, že priznanie na stránke priznania vysokoškolákov ohľadne povinnej besedy s premiérom Róbertom Ficom a vyhrážaním sa seminárnymi prácami je naozaj pravda," napísal nám študent, ktorý si neželá byť menovaný z dôvodu, že sa bojí postihov.

Robert Fico na prednáške
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico na prednáške  (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

Podľa tohto študenta im o prednáške dali vedieť iba tri dni pred jej začiatkom. Keď vedenie univerzity zistilo, že o ňu nie je záujem, tak sa ju rozhodli spraviť povinnou. Problémy niektorým spôsobilo aj to, že beseda bola tiež mimo rozvrh. "Beseda bola mimo nášho rozvrhu a viacerí z nás cestujú na víkend domov, chodia do práce, alebo majú iný program," informuje študent.

Prezenčka s tromi výkričníkmi

Čo však kontrastuje so slovami univerzity, ktorá sa bránila povinnej účasti, je dôkaz, ktorý nám poslal jeden zo študentov. "Účasť na besede bola kontrolovaná prezenčnou listinou, kde sa mal každý študent podpísať. Ten, čo na besedu neprišiel, tak bude musieť spraviť seminárnu prácu na tému, ktorá mu bude daná," informuje dotyčný s tým, že im prišla do aisu (akademický informačný systém) správa, kde prodekanka Adriana Grenčíková píše, aby sa študenti po besede podpísali do prezenčky. Navyše s tromi výkričníkmi.

Ficova prednáška: Študenti protestujú,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

"Teraz si položte otázku. Keby je tá beseda naozaj dobrovoľná, napísala by pani prodekanka do správy, že bude na besede aj prezenčná listina a účasť kontrolovaná s výkričníkmi na konci vety?," pýta sa anonymný študent. Tieto otázky sme sa pýtali aj vedenia univerzity.

Pokus o ututlanie

Zaujímavé je, že podľa našich informácií, sa celú kauzu snažili smeráci ututlať. Aby sa im to podarilo, snažili sa osloviť študentov, ktorí mali na kameru prehovoriť. Keďže počítali s tým, že žiaden študent zo strachu otvorene neprehovorí o pozadí prednášky, chceli prezentovať donútenie byť na besede a prezenčku ako výmysel.

Všetko odštartoval status

Všetko odštartoval status na facebookovej stránke Priznania vysokoškolákov. Podľa statusu mali študentov nútiť, aby tam prišli robiť predsedovi vlády kulisu. Inak im dajú za trest písať seminárky. "Nikto by tam ani neprišiel, keby sa nevyhrážali, že dajú robiť seminárky naviac, pokiaľ nebudeme na prezenčke a podobne...takto to tu funguje, robiť "premiérovi" umelú kulisu," znel status.

Ficova prednáška: Študenti protestujú,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico, Priznania vysokoškolákov)

Viac o téme: PrednáškaVysoká školaTnUADPremiér Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu