Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalší narušiteľ bezpečnosti u Kisku: Výsmech mužom zákona, tragikomický koniec záťahu!

Andrej Kiska Zobraziť galériu (4)
Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Ďalšie vtrhnutie do prezidentského paláca. Neznámy muž v pondelok preskočil plot a vošiel do areálu Grasalkovičovho paláca. Okamžite bola privolaná polícia. Čo je však zarážajúcejšie, narušiteľa mala ochranka v rukách, no ušiel im.

Incident sa odohral v pondelok predpoludním. Potvrdil to aj Kiskov hovorca Roman Krpelan. Po tom, čo muž preskočil plot, ochrankári ho zadržali. "V pondelok predpoludním preskočil v tom čase neznámy muž plot Prezidentského paláca z Hodžovho námestia. Ochrana Prezidentského paláca muža zadržala a privolala policajnú hliadku, ktorá mala muža predviesť na výsluch," prezradil Krpelan.

Muža mali v rukách, ušiel im

Dotyčného muža ochranka prezidenta a policajti z Úradu na ochranu ústavných činiteľov zachytili. No kěd prichádzala policajná hliadka, muž ušiel. "V čase príchodu hliadky sa muž rozbehol a na rovnakom mieste preskočil plot na Hodžovo námestie a ušiel," dodal Krpelan. Keď sme sa na ministerstve vnútra informovali o incidente, prezradili nám detaily zásahu pri ktorom ušiel.

"Policajti úradu na ochranu ústavných činiteľom a diplomatických misií muža na nádvorí zadržali. Muž spolupracoval, predložil občiansky preukaz, ozbrojený nebol. Dvaja policajti ÚOÚČ (Úrad na ochranu ústavných činiteľov - pozn. red.) a dvaja bezpečnostní zamestnanci Kancelárie Prezidenta republiky spolu s mužom čakali na nádvorí na príchod privolanej policajnej hliadky. Všetko sa udialo vonku, muž sa nedostal do budovy. V momente keď policajná hliadka prišla pred nádvorie Prezidentského paláca, zadržaný muž, keď spozoroval uniformovaných policajtov pred nádvorím, sa rozbehol a utiekol. Momentálne muža hľadáme," informovala Topky hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

AKTUALIZOVANÉ 11:25

Muži zákona nakoniec dnes narušiteľa z prezidentského paláca chytili. "Policajti Úradu muža chytili v Poprade," informovala nás Dobiášová.

Ďalší narušiteľ bezpečnosti u
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kiska chce vysvetlenie

Zrejme aj z toho dôvodu, že toto nebol prvý podobný incident v Prezidentskom paláci, Kancelária prezidenta žiada vysvetlenie. "Kancelária prezidenta požiadala riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov o vysvetlenie incidentu a zabezpečenie adekvátnej ochrany Prezidentského paláca," uviedol hovorca.

Po incidente investovali do techniky

Po poslednom incidente v lete Kancelária prezidenta investovala do technického zabezpečenia ochrany Prezidentského paláca, fyzickú ochranu však má na starosti Úrad pre ochranu ústavných činiteľov.

Posledný incident sa odohral v lete minulého roka. Neznámy muž vtrhol do prezidentského paláca hodinu po polnoci. Preskočil sklenený plot zo zadnej strany Prezidentského paláca a dostal sa na zadné nádvorie. Následne vstúpil do budovy nezabezpečeným zamestnaneckým vchodom, vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie. Tam pobudol dvadsať minút.

Po páchateľovi pátra polícia
Zobraziť galériu (4)
Po páchateľovi pátra polícia  (Zdroj: PZ)

Zaujímavé je, že žiadna kancelária nemala vylomený zámok – čiže buď mal klúč alebo sa prechadzál iba po chodbe. Zistili sme tiež, že muž, keď odchádzal bol bosý. Tenisky, ktoré mal na nohách, si vyzul a niesol ich v rukách.

Viac o téme: Andrej KiskaRoman Krpelan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu