Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Podržte sa, naše zdravotníctvo sa zlepšuje! Tieto štáty v Európe sú na tom ešte horšie ako my

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BRATISLAVA - Ako je na tom slovenské zdravotníctvo? Ako uvádza hodnotenie zdravotných systémov z pohľadu pacienta EHCI (Euro Health Consumer Index) za rok 2016, umiestnenie Slovenska potešujúce rozhodne nie je.

V rebríčku, ktorého autorom je analytická a informačná organizácia Health Consumer Powerhouse. sme sa umiestnili na nelichotivom 23. mieste so ziskom 678 bodov, hoci oproti minulému roku je to zlepšenie o dve pozície.

Štúdia (prečítať si ju môžete na tomto odkaze), ktorá bola založená na výskume WHO a OECD, hodnotila 48 ukazovateľov rozdelených do siedmich skupín - kvalitu ošetrenia, výsledky, čakacie doby či informácie o pacientoch. Za každú kategóriu sa získali body, ktoré sa následne sčítali a podľa toho sa vytvoril rebríček. Vo väčšine kategórií sme na tom priemerne až podpriemerne.

Tabuľka EHCI 2016
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: quotidianosanita.it)

Kriticky sme na tom podľa štatistiky pri čakaní na pohotovosti - ide väčšinou o 2 a pol hodiny čakania. Horšie ako Slovensko sú na tom iba Švédsko, Taliansko, Spojené kráľovstvo, Grécko, Poľsko a Írsko. Na 100-tisíc ľudí na Slovensku pripadá približne 300 doktorov, avšak jeden doktor má približne 550 ?.

Okolité krajiny sú na tom rôznorodo. Závidieť môžeme našim západným susedom - Česi sú trinásty, Rakúšania dokonca na desiatej priečke. Naopak, Maďarsko a Poľsko sa umiestnili až na nelichotivej 30., resp. 31. pozícii. Na spodku rebríčka figuruje Rumunsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu