Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lekárom 10 percent nestačí, stále hrozia štrajkom

ŽILINA/BRATISLAVA - Fakultné nemocnice pravdepodobne zvýšia zdravotníkom platy o desať percent, hrozbu štrajku to však neodvráti. Novinárom to dnes povedal šéf Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

Odborári naďalej podľa neho požadujú 30-percentné zvýšenie príjmov. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič dnes vyhlásil, že štrajk neočakáva. "Asociácia fakultných nemocníc akceptovala náš návrh, aby sa od 1.júna upravili platy o desať percent," povedal Szalay. Ide však podľa neho len o predbežnú dohodu, ktorá by sa mala potvrdiť do konca týždňa.

Bez výsledkov sa zatiaľ skončili všetky rokovania so zástupcami menších nemocníc, s ktorými sa odborárom zatiaľ nepodarilo vyjednať ani 10-percentný nárast miezd. "Čo sa týka Asociácie nemocníc Slovenska, tam smerujeme pred sprostredkovateľa," dodal Szalay.

Fakultné nemocnice už skôr ohlásili, že k desiatim percentám od júna by mohli pridať ďalších desať percent v závere roka. Menšie nemocnice naopak tvrdili, že majú zdroje maximálne na desaťpercentné zvýšenie.

Odbory pod vedením Szalaya, ale aj menšie Lekárske odborové združenie však nechcú ustúpiť zo svojej požiadavky zvýšiť mzdy približne o tretinu. Od mája preto vo viacerých slovenských nemocniciach platí štrajková pohotovosť a približne v polovici júna by sa podľa skorších Szalayových vyjadrení malo rozhodnúť o tom, či vstúpia zdravotníci do štrajku.

Minister Valentovič však štrajk neočakáva. "Osobne si myslím, že k ostrému štrajku nepríde," povedal po dnešnom rokovaní vlády. Odborové zväzy si podľa neho uvedomia, že zvýšenie platov je možné dosiahnuť len postupne a nie nátlakovými akciami.

Zdravotníci sú nespokojní so svojimi platmi napriek tomu, že sa im príjmy vlani zvýšili. Lekárom stúpli platy v priemere asi o 3000 korún na 34.585 Sk a zdravotným sestrám približne o 1800 korún na 16.382 Sk. Priemerný plat na Slovensku bol pritom vlani 18.200 korún. Odborári však tvrdili, že minuloročné zvýšenie nepokrylo ani straty, ktoré zdravotníkom spôsobila v predchádzajúcich rokoch inflácia.

Jedným z dôvodov pretrvávajúcich problémov je podľa odborárov nesplnený sľub vlády, že celoročne zvýši povinné zdravotné odvody za dôchodcov, deti a ďalších poistencov zo štyroch na päť percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu