Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zdravotníci a nemocnice sa nedohodli

KOŠICE - Zdravotnícki odborári sa ani na dnešnom rokovaní nedohodli s riaditeľmi nemocníc na zvýšení miezd lekárov a zdravotných sestier.

Odbory trvali na zvýšení platov o 30 percent, ekonomické možnosti nemocníc však umožňujú rast príjmov zdravotníkov najviac o desať percent, povedal ČTK po rokovaniach Marián Petko z Asociácie slovenských nemocníc, ktorá zastupuje asi päťdesiatku nefakultných lôžkových zariadení.

Lekári a sestry združené v Odborovom zväze zdravotníctva a sociálnych služieb (OZ ZSS), ako aj menšie Lekárske odborové združenie (LOZ) už skôr vyhlásili štrajkovú pohotovosť, ale starostlivosť o pacientov zatiaľ neobmedzili. Predseda OZ ZSS Anton Szalay nedávno vyhlásil, že odborári mienia rokovať približne do polovice júna a potom vstúpia do štrajku. Jeho podobu bližšie nespresnil.

"Nedohodli sme sa, rokovania už teraz budú prebiehať pred sprostredkovateľom," uviedol po dnešnom stretnutí so zástupcami OZ ZSS Petko. Najbližšie by sa odborári a riaditelia mali stretnúť v júni.

Obidve strany sa podľa Petka zhodli na tom, že na rast platov o takmer tretinu chýbajú v slovenskom zdravotníctve peniaze. Jednou z príčin je aj to, že štát prestal od mája platiť za dôchodcov či deti povinné odvody do zdravotných poisťovní vo výške päť percent z priemernej mzdy a vrátil sa k štvorpercentným príspevkom. Zdravotníctvu to spôsobilo výpadok príjmov viac než štyri miliardy korún. Celkovo na Slovensku smeruje do nemocníc, ambulancií či na nákup liekov podľa Petka asi 5,9 percenta HDP, čo je najmenej z krajín Vyšehradskej štvorky.

"Naše požiadavky sú zvýšenie odvodu za štátnych poistencov a zvýšenie percenta HDP na zdravotníctvo," dodal Szalay.

Asociácia nemocníc dnes rokovala aj s LOZ na čele s Marianom Kollárom. Práve LOZ vlani organizovalo štrajk, ktorý zasiahol viacero nemocníc. Kollár taktiež žiadal nárast platov o 30 percent, ale nedávno pripustil, že LOZ by mohlo svoje požiadavky zmierniť. "Je tam určitá variácia na platové požiadavky," spomenul Petko, ale viac zatiaľ neuviedol.

Zdravotnícke odbory dnes rokujú aj s Asociáciou fakultných nemocníc. Tá vznikla vlani krátko pred vypuknutím štrajku. Fakultné nemocnice ponúkli už skôr odborárom zvýšenie platov o 20 percent. Rovnaká situácia bola aj minulý rok. Vtedy však nemocnice na 20-percentný rast miezd nemali zdroje, a preto sa prehĺbil ich dlh na viac ako päť miliárd korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu