Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový rok bude mrazivý: Varovanie meteorológov, teplota klesne až na -17 stupňov, pozor na cestách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Na záver roka pre nás majú meteorológovia dobré správy. Ak sa chystáte na Silvestra vyraziť do ulíc, počasie vám bude naklonené. Má to však jeden háčik. Mrazivým cestám sa radšej vyhýbajte.

Piatok

Nad západnou, strednou a južnou Európou sa nachádza mohutná tlaková výš a piatok bude jasný až polojasný. Na východe môže byť v nižších polohách miestami zamračené s nízkou oblačnosťou a ojedinele aj hmla. Najvyššia denná teplota vystúpi na 0 až 5 stupňov, na Orave, Liptove a miestami aj na severovýchode Slovenska okolo -2 stupne Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 m sa bude pohybovať okolo 0 stupňov Celzia. Viať bude len slabý, na juhovýchode spočiatku severný vietor do 5 m/s (20 km/h), uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

TOP extrémy počasia na Slovensku počas Vianoc aj absolútny rekord na Lomničáku

Nový rok bude mrazivý:
Zobraziť galériu (9)

Výstraha 1. stupňa pred mrazom
Zobraziť galériu (9)
Výstraha 1. stupňa pred mrazom

Sobota

Do strednej Európy bude prúdiť teplý vzduch. Deň bude jasný až polooblačný. V nižších polohách rátajte ojedinele s mračnami a nízkou oblačnosťou alebo hmlou. Najnižšia nočná teplota poklesne na -4 až -10, v dolinách a kotlinách so snehovou pokrývkou a pri zmenšenej oblačnosti na -10 až -16 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota dosiahne 0 až 5, na severe a východe miestami okolo -2 stupňov Celzia. Meteorológovia predpovedajú bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor.

Nový rok bude mrazivý:
Zobraziť galériu (9)

Počasie cez silvestrovskú noc

„V noci z 31. 12. na 1. 1. bude na Slovensku jasno až polojasno, ale v nižších polohách treba miestami počítať s nízkou oblačnosťou alebo hmlou. Preto môžu byť na niektorých miestach zhoršené podmienky na sledovanie polnočného ohňostroja. Len ojedinele očakávame slabé zrážky a prvé minúty Nového roku budú mrazivé. Pri slabom vetre alebo bezvetrí sa pripravte na teplotu od -3 do -8, v dolinách a kotlinách bude miestami -9 až -14 stupňov,“ informuje SHMÚ na Facebooku.

Nový rok bude mrazivý:
Zobraziť galériu (9)

Pozor na cestách!

Keďže teploty môžu v sobotu a v nedeľu klesnúť na mínus 15 až mínus 17 stupňov Celzia, platí výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami pre Žilinský, Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj.

Mrazy môžu byť pre ľudí zdraviu nebezpečné, varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Teploty začnú miestami prudko klesať dnes o 22.00 h, potrvať by to malo do soboty 9.00 h. Chladno bolo niekde i vo štvrtok (29.12.) večer. „V Liptovskej Tepličke sa krátko pred 21.30 h ochladilo už na mínus 15 stupňov Celzia,“ uvádza SHMÚ na Facebooku.

Nový rok bude mrazivý:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

„Pri nízkych teplotách na mokrých a vlhkých cestách sa dnes môže tvoriť poľadovica,“ upozorňuje Slovenská správa ciest na webe zjazdnost.sk. Snehové jazyky sa podľa cestárov môžu tvoriť v okrese Prešov, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Sabinov. Pre vozidlá nad 10 metrov je uzatvorený horský priechod Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. Diaľnice, horské priechody a cesty I., II. a III. triedy sú pre vodičov zjazdné.

Zdroj: Zjazdnost.sk
Zobraziť galériu (9)
Zdroj: Zjazdnost.sk

Nový rok bude mrazivý:
Zobraziť galériu (9)

Nedeľa

Novoročné počasie bude sprevádzať jasná až polojasná obloha. V nižších a stredných polohách by malo byť oblastne zamračené s nízkou oblačnosťou alebo hmla. Ojedinele sa môže objaviť slabé sneženie alebo mrholenie, výnimočne aj mrznúce. Najnižšia nočná teplota poklesne na -3 až -9, v dolinách a kotlinách so snehovou pokrývkou a pri zmenšenej oblačnosti na okolo -13 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na -5 až 0, pri slnečnom počasí miestami +1 až +5 stupňov. Pretrvávať bude bezvetrie alebo slabý vietor.

Nový rok bude mrazivý:
Zobraziť galériu (9)

 

Viac o téme: SilvesterPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu