Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Nepríjemné chvíle Fica v europarlamente: Poriadny trapas a zrada od vlastných

Robert Fico reční pred prázdnou sálou Zobraziť galériu (5)
Robert Fico reční pred prázdnou sálou (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Štrasburg nie je Bratislava a europarlament nie je stranícky zjazd Smeru. Presvedčil sa o tom na vlastnej koži premiér Robert Fico. Zatiaľ čo doma sa teší veľkej pozornosti a všade, kam sa hne, sú kamery a jeho fanúšikovia, v srdci Európy zaujíma zrejme málokoho. Keď svojim prejavom končil slovenské predsedníctvo, europoslanci ho úplne odignorovali. Ba čo viac, vykašľala sa na neho aj vlastná strana a smerácki europoslanci.

Fico zažil v Štrasburgu pri svojom prejave menší trapas. Keď končil prejav o slovenskom predsedníctve, takmer nikto ho nepočúval. Ten, kto by však sledoval správy z premiérovho Facebooku, by nadobudol dojem, že na slovenského premiéra je nachystaná celá sála.

Toto si Fico zavesil na svoj Facebook
Zobraziť galériu (5)
Toto si Fico zavesil na svoj Facebook  (Zdroj: Facebook)

Záleží však od uhla pohľadu. Pohľad z inej strany odhaľuje, že v europarlamente záverečný prejav Fica počúval iba málokto. Všimli si to slovenskí europoslanci.

Fico zrejme nikoho nezaujímal
Zobraziť galériu (5)
Fico zrejme nikoho nezaujímal  (Zdroj: Facebook)

Asi si pomýlil stranícky zjazd

Nezáujem o prejav zaznamenal aj slovenský europoslanec Ivan Štefanec. Ten si servítku pred ústa nedával. "Fico narieka, že ho dnes v Štrasburgu nikto nepočúval. Asi si to tu pomýlil s nejakým straníckym zjazdom, pretože v slušnej spoločnosti majú pozornosť inšpiratívni a odvážni ľudia. Ako dve dámy z Iraku, ktorým sme dopoludnia odovzdali Sacharovovu cenu, alebo pred dvomi rokmi pápež František. V slušnej spoločnosti nepočúvame ľudí, ktorí klamú, nadávajú novinárom a kryjú zlodejov," zareagoval Štefanec.

VIDEO Nepríjemné chvíle Fica
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Veľký kontrast zaznamenal ďalší europoslanec Miroslav Mikolášik. "V kontraste snímka vpravo ukazuje prítomnosť poslancov v pléne o 15:00, keď tam p. Fico hodnotil slovenské predsedníctvo. Počas toho, ako rečnil, v snemovni úplne chýbala frakcia socialistov, dokonca za Smer prišli po 40 minútach prejavu (až) dvaja europoslanci," zhodnotil Mikolášik.

VIDEO Nepríjemné chvíle Fica
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Hazard s EÚ

Fico hovoril v europarlamente o veľkom hazarde s EÚ. "S unikátnym projektom, ktorý nikde na svete neexistuje, dnes trestuhodne hazardujeme," skonštatoval Fico. Vyzval národných lídrov v členských štátoch EÚ, aby neriešili svoje vnútropolitické problémy na úkor európskym tém. Dodal, že dôsledky britského a talianskeho referenda pociťuje celá Európa.

Ďalej vymenoval úspechy slovenského predsedníctva v Rade EÚ – napríklad ratifikáciu parížskej klimatickej dohody, schválenie budúcoročného rozpočtu EÚ, alebo spustenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Vyjadril nádej, že koncept tzv. efektívnej solidarity, ktorý Slovensko predložilo počas svojho predsedníctva, sa stane súčasťou reformy únijného azylového systému.

Úspechy v tieni káuz

Hoci z pléna europarlamentu zaznalo viacero pozitívnych hodnotení na adresu slovenského predsedníctva, našli sa aj kritické hlasy. Tie súviseli s kauzou údajne predražených zákaziek pri organizácii podujatí v rámci predsedníctva a postojom slovenskej vlády k riešeniu migračnej krízy. O vyjasnení z korupčných podozrení hovorila v prejave najmä nemecká europoslankyňa Beatrix von Storch.

Na tlačovej konferencii sa Fico vyjadroval aj k obvineniam bývalej pracovníčky ministerstva zahraničných vecí SR Zuzany Hlávkovej. Považuje ich za osobný útok na ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

Pozrite si prejav Fica

Viac o téme: Robert FicoEurópsky parlamentŠtrasburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu