Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj o kreslo predsedu europarlamentu: Favoriti si zmerajú sily vo verejnej debate

O kreslo predsedu europarlamentu sa uchádzajú dvaja favoriti - Gianni Pittella a Antonio Tajani
O kreslo predsedu europarlamentu sa uchádzajú dvaja favoriti - Gianni Pittella a Antonio Tajani (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Posilnenie právomocí Európskeho parlamentu (EP), jediné sídlo europarlamentu v Bruseli a odchod Spojeného kráľovstva z EÚ - na tom sa zhodli všetci siedmi kandidáti na post predsedu EP v stredajšej debate. V ostatných témach bola zhoda vzácnejšia, najmä medzi dvoma favoritmi - Giannim Pittellom a Antoniom Tajanim.

Nádejný kandidát najpočetnejšej Európskej ľudovej strany Antonio Tajani nenechal nič na náhodu a predložil silné argumenty. Poukázal na to, že pred dva a pol rokom získal post podpredsedu EP s podporou 450 europoslancov, čo je viac hlasov, ako dostal odchádzajúci predseda Martin Schulz.

Tajani v debate organizovanej magazínom Politico pripomenul, že sa vzdal státisícovej renty, ktorá mu ako bývalému eurokomisárovi prislúcha. "Chcel som ukázať šetrnosť a solidaritu s európskymi občanmi, ktorí žijú v ťažkých časoch," zdôraznil kandidát ľudovcov.

Socialistický kandidát Gianni Pittella podľa očakávaní vyhlásil, že Tajani sa nemôže stať predsedom EP, inak by tri kľúčové inštitúcie EÚ viedli ľudovci. Mal tým na mysli predsedu Európskej rady Donalda Tuska a predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera. "Je neprijateľné, aby jedna politická skupina s 30 percentami kresiel v EP mala predsedov v najdôležitejších inštitúciách," uviedol Pittella.

Zo súperenia dvoch favoritov sa pokúsil ťažiť kandidát liberálov, belgický expremiér Guy Verhofstadt. "Ľudovci nechcú socialistov, tí zas nechcú ľudovcov. Ako to vyriešiť? Zvoliť si liberála," poznamenal Belgičan.

Verhofstadt si priznal zlyhanie pri pokuse rozšíriť rady liberálov v EP o 17 talianskych europoslancov z Hnutia piatich hviezd euroskeptika Beppeho Grilla. Zažartoval, že predsedom europarlamentu sa určite stane po taliansky hovoriaci kandidát - spomedzi siedmich účastníkov boli štyria Taliani, vrátane Tajaniho a Pittellu.

Budúci týždeň europoslanci počas prvého plenárneho zasadnutia v tomto roku rozhodnú, kto na predsedníckej stoličke nahradí odchádzajúceho Martina Schulza. Predseda Európskeho parlamentu je volený europoslancami na dvaapolročné funkčné obdobie. Pri hlasovaní musí získať nadpolovičnú väčšinu všetkých platných hlasov.

Viac o téme: EuroparlamentGianni PittellaAntonio Tajani
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu