Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lekári bez hraníc už aj na Slovensku: Prví dobrovoľníci budú z Martina

Lekári bez hraníc
Lekári bez hraníc (Zdroj: SITA/AP)

MARTIN - Univerzitná nemocnica v Martine (UNM) je prvou slovenskou nemocnicou, ktorá uzavrela dohodu o spolupráci s Medzinárodnou humanitárnou zdravotníckou organizáciou Lekári bez hraníc. Nemocnica sa tak zaviazala umožniť svojim zamestnancom výjazdy na humanitárne misie Lekárov bez hraníc do oblastí sužovaných vojnami alebo prírodnými katastrofami.

Podľa námestníka riaditeľa pre úsek liečebno-preventívnej starostlivosti UNM Dalibora Murgaša má dohoda umožniť zamestnancom nemocnice, ktorí prejavia záujem o spoluprácu s Lekármi bez hraníc, účasť na výberovom pohovore, na prípravnom zaškolení, ako aj na samotných misiách. "Akceptovali sme požiadavky zo strany Lekárov bez hraníc. To znamená, že lekár dostane neplatené voľno. Od nás mu nejde plat, ale miesto sa mu drží až do doby návratu," doplnil Murgaš.

"Veľmi si vážime, že Univerzitná nemocnica v Martine sa stala prvou nemocnicou na Slovensku, ktorá s nami uzavrela zmluvu o spolupráci. Je dôležité pripomenúť, že lekári a lekárky odchádzajú s Lekármi bez hraníc na krátkodobé misie a potom sa vracajú do svojich domovských nemocníc. A my pevne veríme, že ich účasť na humanitárnych  misiách profesijne obohacuje nielen ich samotných, ale aj ich zamestnávateľov," povedal riaditeľ českej kancelárie Lekárov bez hraníc Pavel Gruber.

Na dvoch humanitárnych misiách v Afganistane a jednej na Haiti sa zúčastnila aj anestéziologička Eva Kušíková. "Vždy som si to chcela skúsiť, navyše rada cestujem. A hlavný dôvod, okrem toho, že to spĺňa základný princíp lekárskeho povolania pomáhať ľuďom, je to aj vystúpenie z komfortnej zóny. Ísť to skúsiť robiť inak. Ísť porovnať, či aj v iných podmienkach dokážem tú medicínu robiť tak, ako si myslím, že ju dokážem robiť. A pomôcť ľuďom, ktorí by inak mali veľký problém sa dostať k zdravotníckej starostlivosti," podotkla Kušíková.

"Zážitkov je mnoho, pozitívnych aj negatívnych. O tom to je. Preto na misie vyrážame znovu a znovu. Lebo to prežívanie je niečo, čo na vás nechá veľký dojem. Od zážitkov, keď som sa starala o zranených pri samovražednom útoku, cez tragédie, ktorých sa stanete súčasťou. Napríklad v Afganistane, keď uvidíte, ako sa ľuďom prejavuje na životoch, že žijú už desiatky rokov v istej miere ozbrojeného konfliktu. Potom pozitívne, keď viete, že dospelí alebo detí prežili práve vďaka tomu, že ste tam boli vy," zdôraznila Kušíková.

Lekári bez hraníc sú nezávislá medzinárodná humanitárna organizácia, ktorá poskytuje pomoc ľuďom v núdzi. Pôsobí v takmer 70 krajinách sveta. Založila ju v roku 1971 skupina francúzskych lekárov a novinárov. Česká kancelária Lekárov bez hraníc pôsobí desať rokov a za ten čas vyslala na misie 125 spolupracovníkov z Česka, Slovenska a ďalších krajín stredoeurópskeho regiónu. Títo ľudia najčastejšie pôsobili na misiách v oblastiach s vojnovými konfliktami - v Demokratickej republike Kongo, Južnom Sudáne, Afganistane. Zúčastnili sa aj na projektoch, reagujúcich na mimoriadne prírodné katastrofy a epidémie – zemetrasenie na Haiti, zemetrasenie v Nepále, epidémia eboly v západnej Afrike.

Viac o téme: ZdravotníctvoLekári bez hranícUniverzitná nemocnica v Martine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu