Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemocnice a Union sa zase nedohodli: Príplatky od poisťovne vracať nechcú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

BRATISLAVA - Malé a stredné nemocnice odmietli upravený návrh Union zdravotnej poisťovne (ZP) na vrátenie príplatkov, ktoré im vyplácala počas roka. Podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) tak doteraz zdravotnej poisťovni vypovedalo zmluvy 40 nemocníc a ďalšie pribudnú. Union ZP dostala zatiaľ 27 výpovedí.

"ANS na základe odpovedí svojich členov nesúhlasila s predloženým návrhom a trvala na ponechaní príplatkov v plnej výške," napísala dnes v stanovisku asociácia. Neštátne nemocnice sa pýtajú, prečo majú na rozdiel od štátnych univerzitných a fakultných nemocníc, príplatky vracať. Tie Union ZP podľa svojho stanoviska pýta len od dvoch takýchto zariadení, ktoré nepristúpili k úsporným opatreniam. Pri ostatných majú budúce úspory presiahnuť výšku nepokrytých poplatkov.

Nemocnice sa pre postup najmenšej poisťovne na trhu obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Chcú, aby preskúmali jej postup, keď vyzvala na vrátenie príplatkov dohodnutých v dodatku ku Zmluve o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová potvrdila, že úradu podnet doručili. "ÚDZS sa ním bude zaoberať," doplnila.

Zdravotné poisťovne posielali počas roka nemocniciam viac peňazí vzhľadom na ministerský prísľub dodatočných peňazí pre zdravotníctvo. Súkromné poisťovne však majú v zmluvách klauzulu, podľa ktorej by peniaze v prípade nedofinancovania mohli žiadať od nemocníc späť. Union ZP považuje výšku dofinancovania za nedostatočnú a príplatky tak žiada naspäť. Dôvera zatiaľ podobné kroky neavizuje. Union ZP upozorňuje svojich poistencov, že v dotknutých nemocniciach majú i naďalej nárok nielen na neodkladnú, ale aj odkladnú zdravotnú starostlivosť.

Viac o téme: ZdravotníctvoZdravotná poisťovňaUnionNemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu