Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúca skutočnosť: Tajný posudok o tragédii v Novákoch!

Vdovy stále čakajú na pravdu... Zľava: Ingrid Zrneková, Emília Pápayová, Mirka Ondrejková, Janka Nečeyová Zobraziť galériu (6)
Vdovy stále čakajú na pravdu... Zľava: Ingrid Zrneková, Emília Pápayová, Mirka Ondrejková, Janka Nečeyová (Zdroj: Nový Čas)

NOVÁKY - Nový Čas včera odhalil existenciu tajného posudku, ktorý ako prvý otvorene hovorí o príčinách vlaňajšej tragédie v Bani Nováky. Za novembrové nešťastie vtedy zaplatili životom štyria muži. Nečey († 41), Zrnek († 43), Ondrejka († 32), Pápay († 41). Ich manželky a deti dodnes nepoznajú pravdu. Museli skutočne zomrieť?

Tajný posudok hovorí o tom, že za zával nemohla žiadna anomália v chodbe, ale hrubé porušenie bezpečnostných predpisov. Kto zanedbal dva hydrogeologické vrty predtým, ako sa začalo v chodbe, ktorú neskôr zasypalo, ťažiť?! Prečo o tajnom dokumente všetci mlčia? Čo také odhalil?

Utajovaný posudok o tragédii mal vypracovať Štátny geologický ústav Dionýza Štúra v Bratislave. Podľa nášho zdroja geológovia skonštatovali, že niekto si v tomto prípade nesplnil povinnosť. „Pred spustením chodby do prevádzky boli povinní spraviť dva vrty. Tie slúžia na to, aby sa zistilo, čo je v nadloží. Či sú tam íly a koľko, ako sú uložené, či je tam voda, bahno, piesok. Tieto základné údaje si však vedenie bane nezistilo a začalo ťažiť bez nich. Bola to smrteľná chyba,“ tvrdí náš zdroj.

Nezávislý posudok si mali dať vypracovať odbory v bani. Prekvapujúco odmieta o jeho výsledkoch čokoľvek prezradiť aj šéf baníckych odborov Jozef Talian. „Dostali sme ho, čítal som ho, viem, o čo ide, ale dohodli sme sa, že zatiaľ o tom nebudeme rozprávať,“ povedal. Pripustil však, že výsledok v posudku je šokujúci. „Áno, niečo tam skutočne porušené bolo. My sme si však našu povinnosť splnili, posudok, ktorý sme dali nezáväzne vypracovať, sme odovzdali banskému úradu,“ dodal.

Obvodný banský úrad v Prievidzi však zaryto mlčí. Jeho predseda Bohuš Sliacky nebol nadšený, že o posudku vieme. „Ešte nie je ukončené vyšetrovanie. Bolo by veľmi nešťastné, keby sa niečo teraz dostalo von,“ zareagoval a vzápätí priznal, že dokument ešte nečítal. Informácie však poskytne až po ukončení vyšetrovania, čo bude najskôr koncom júna.

Ten, kto existenciu posudku otvorene priznal, bol Ľudovít Kucharič z geologického ústavu. „Je to delikátna záležitosť. Ale je pravda, že posudok sme urobili a už som ho aj odovzdal objednávateľovi.“ Viac prezradiť nechcel. „Som viazaný mlčanlivosťou,“ dodal. O mlčanie ho vraj požiadal spomínaný banský úrad, ktorý nešťastie vyšetruje.

Podľa vedenia bane zával nebolo možné predvídať. Riaditeľ bane Stanislav Gurský poprel, že by vedenie bane čokoľvek zanedbalo.

Vdovy nič netušia

Na závery vyšetrovania netrpezlivo čakajú aj vdovy po baníkoch. „Manžel mi vravel, že do tej chodby sa bojí chodiť, že je to tam veľmi nebezpečné. Ja som od začiatku hovorila, že sa takémuto nešťastiu dalo predísť,“ povedala vdova po Vladimírovi Ondrejkovi († 32) Mirka. O tom, že prvý posudok je už hotový, sa dozvedela od nás. „Dúfam, že pravda vyjde na povrch a vinníci budú potrestaní. Tí chlapi si nezaslúžili takto v bani zomrieť,“ povedala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu