Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podľa Kašického bude výroba vo VOP Nováky asi pokračovať

Minister obrany František Kašický.
Minister obrany František Kašický.

NOVÁKY - Výroba vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch, ktorého značnú časť zničil marcový výbuch, bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať.

Podnik sa asi bude orientovať predovšetkým na civilnú výrobu pre automobilový priemysel, zachovaná by však mala ostať aj časť vojenskej produkcie. Novinárom to dnes v Novákoch povedal minister obrany František Kašický po pietnej spomienke na vlaňajšie obete pracovných úrazov.

"Aj keď nie je definitívne rozhodnuté, neuvažujeme, že by sme podnik zavreli. Skôr uvažujeme o tom, že sa bude orientovať na civilnú výrobu, kde má objednávky. Pokiaľ ide o pôvodnú prácu s výbušninami, tak sa orientujeme na malú pyrovýrobu," povedal Kašický na otázku ČTK.

Podľa neho je už pripravený písomný plán budúcnosti podniku, ktorý sa zameriaval hlavne na rozoberanie starej munície. Definitívne by sa o osude fabriky malo rozhodnúť v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov.

Minister pripomenul, že už v týchto dňoch chodí do práce väčšina zamestnancov nováckeho závodu. Pred výbuchom mal podnik necelé štyri stovky pracovníkov. Väčšina z nich sa vraj podieľa na civilnej výrobe pre automobilový priemysel, ktorá bola obnovená v uplynulých týždňoch. Ďalší zamestnanci pokračujú v odstraňovaní následkov výbuchu.

Explózia si zatiaľ vyžiadala päť obetí, traja ľudia zostávajú oficiálne nezvestní. Kašický prisľúbil pomoc rodinám nezvestných, ktorí by mali byť vyhlásení za mŕtvych skôr; obyčajne to vraj trvá približne rok. Rodiny by sa tak mohli dostať k finančným príspevkom, na ktoré majú zo zákona nárok.

Minister počas dnešnej spomienky na vlaňajšie obete pracovných úrazov prisľúbil, že vláda bude naďalej prijímať opatrenia, ktoré zvýšia bezpečnosť pri práci. Túto problematiku bude podľa neho riešiť aj Zákonník práce.

Podľa štatistík odborárov vlani na následky pracovných úrazov zomrelo na Slovensku 85 ľudí. Najväčšou tragédiou bol zával v jednej z nováckych baní, pri ktorom zahynuli štyria ľudia. Od roku 2000 vraj na Slovensku na následky pracovných úrazov zomrelo skoro 600 zamestnancov.

Ministerka práce Viera Tomanová upozornila, že kvôli zlým podmienkam na pracovisku pribúda aj onkologických, kardiovaskulárnych a duševných ochorení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu