Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Máte vysoký príjem? Dajte si pozor, štát vás po novom skasíruje viac!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Ľudia s vyššími príjmami zaplatia na zdravotných odvodoch viac. Maximálny vymeriavací základ pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní sa oddnes zrušil. Zmeny priniesla novela zákona o zdravotnom poistení. Opatrenie by sa malo dotknúť asi 15.000 ľudí, ktorých mesačný príjem je vyšší ako 4290 eur.

"Zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu sa bude týkať príjmov zo zamestnania, podnikania, kapitálových a ostatných príjmov, kde poistenec zaplatí preddavky respektíve poistné z celého vymeriavacieho základu. Nevzťahuje sa to na dividendy z účtovného obdobia od prvého januára 2011 do 31. decembra 2016," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Petra Balážová.

Do zdravotníctva by týmto opatrením malo prísť asi 82 miliónov eur. Väčšinu peňazí chce rezort použiť na obnovu nemocníc a nákup zdravotníckej techniky. Začať s tým plánuje už tento rok. "Budeme cítiť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Na to, aby sa väčšina spomínaných peňazí dostala priamo do nemocníc a nie do zdravotných poisťovní, znížil štát od januára tohto roka sadzbu za svojich poistencov. Tá je po novom vo výške 3,78 percenta z vymeriavacieho základu. Za svojich poistencov by tak mal štát zaplatiť o asi 70 miliónov eur menej. Do zdravotných poisťovní by tak z asi 82 miliónov eur malo poputovať 12 miliónov.

Financie by podľa ministerstva zdravotníctva mali byť konkrétne použité na obnovu technického vybavenia, rekonštrukcie budov a ostatných technických zariadení - ako sú urgentné príjmy, diagnostické prístroje, tepelné hospodárstvo, výťahy či parkoviská. Časť z týchto peňazí by mala byť použitá i na vybudovanie detenčného ústavu.

Viac o téme: Odvody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu