Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odveta Číny za Trumpove slová: Svet v napätí, nad Juhočínske more vyslala bombardér

Xian H-6 Zobraziť galériu (3)
Xian H-6 (Zdroj: YouTube)

NEW YORK/PEKING - Peking dnes vyjadril "veľké znepokojenie" kvôli poznámkam novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa o Taiwane a politike jednej Číny. Reakciu vyvolalo Trumpovo vyhlásenie, že by sa Spojené štáty "nemuseli držať svojej dlhodobej pozície, že je Taiwan súčasťou jednej Číny". Ako odkaz Trumpovi vyslali bombardér Xian H-6, aby preletel pozdĺž demarkačnej čiary nad spornými územiami v Juhočínskom mori, čo považujú niektoré ázijské štáty za provokáciu. H-6 je čínska verzia ruského bombardéra Tupolev Tu-16 a Čína ho používala na testovanie jadrových zbraní.

Jeden Trumpov telefonát a všetko je hore nohami: Bude to mať vplyv na politiku jednej Číny?

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Keng Šuang na pravidelnej tlačovej konferencii vyhlásil, že politika "jednej Číny" je základom čínsko-amerických vzťahov a vyzval nadchádzajúcu americkú vládu, aby rešpektovala citlivosť otázky Taiwanu.

Budúci americký prezident Donald Trump sa totiž včera vyjadril, že nie je dôvod, aby boli Spojené štáty viazané politikou jednej Číny, kým neuzatvoria prijateľné zmluvy o obchode a ďalších problematických témach. Trump čoby dlhodobý kritik prílivu lacného čínskeho tovaru do USA, rovnako ako čínskej menovej politiky, to vyhlásil v rozhovore s televíznou stanicou Fox News.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP)

Trump sa necíti byť viazaný politikou jednej Číny

"Úplne rozumiem politike jednej Číny, ale neviem, prečo by sme ňou mali byť viazaní, než s Čínou uzatvoríme dohody týkajúce sa iných vecí, vrátane obchodu," povedal Trump. Ten minulý týždeň čelil kritike za telefonát s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Rozhovor, ktorý bol prvý svojho druhu od roku 1979, kedy Spojené štáty prerušili oficiálne diplomatické vzťahy s touto krajinou, popudil Peking. Časť amerických politikov ho označila za diplomatický prešľap.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany. Peking ostatné krajiny upozorňuje, aby nejednali s taiwanskými predstaviteľmi a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Xian H-6
Zobraziť galériu (3)
Xian H-6  (Zdroj: YouTube)

Otvorená kritika Číny

Trump v rozhovore kritizoval Čínu za jej úpravy kurzu meny, expanzívnu politiku v Juhočínskom mori alebo príliš mierny prístup k Severnej Kórei. "Nechcem, aby mi Čína diktovala. Toto bol telefonát, kedy som ja bol volaným. Aby som bol úprimný, myslím, že by bolo veľmi neúctivé, keby som (telefón) nezdvihol," povedal Trump a dodal, že Čína "nám vôbec nepomáha" riešiť situáciu so Severnou Kóreou, aj keď "Čína by mohla tento problém vyriešiť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu