Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Tomáša (29) zavalila lavína a čakal na smrť: Spoveď o prežití 800 metrového pádu z Lomničáku

Tomáš prežil pád z 800 metrovej výšky. Zobraziť galériu (5)
Tomáš prežil pád z 800 metrovej výšky. (Zdroj: Foto: Tv Markíza, HaZZ)

BRATISLAVA - Pád z neuveriteľnej 800 metrovej výšky prežil Tomáš z Dolného Kubína. Doslova pri ňom stáli všetci svätí, inak sa šťastná správa, že smrtiaci pád spod Lomnického štítu prežil, nedá vysvetliť.

Skupina štyroch kamarátov sa vybrala na Skalnaté pleso, kde sa rozdelili a Tomáš pokračoval sám pod Lomnický štít. Keď nastúpil do steny a začal traverzovať, odtrhla sa s ním snehová doska. Horských záchranárov zalarmoval v nedeľu Tomášov brat. Ku Skalnatému plesu okamžite vyštartoval vrtuľník, no kvôli nepriaznivému počasiu nemohol zosadnúť. Vybrali sa za ním pozemní záchranári. Bola však tma, snežilo a fúkal silný vietor. "Pacient po páde utrpel viaceré poranenia a po príchode záchranárov bol podchladený. Záchranári HZS pacienta na mieste ošetrili a zateplili a následne ho transportovali ku terénnemu vozidlu HZS na Štarte a odtiaľ do Tatranskej Lomnice, kde bol odovzdaný privolanej posádke RLP z Kežmarku," uviedli horskí záchranári.

FOTO Tomáša (29) zavalila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

Tomáš skončil v nemocnici

Tomáš si je vedomý toho, že si podal ruku so smrťou. "V žľabe som čakanom odtrhol lavínu a už ma to bralo až dole," opísal desivé okamihy pre televíziu Markíza a pokračoval: "To sa nedá opísať. Už je to len také čakanie, kedy umriete. Lebo človek už vidí, že je to zlé. Lavína naberie strašnú rýchlosť. Neviete, kam idete, keďže vás to melie." 

FOTO Tomáša (29) zavalila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Tomáš, ktorý 800 metorvý pád prežil, opísal, že sneh sa mu tlačil do tváre, či nosa, dokonca sa ho najedol. Šťastím bolo, že ho lavína vymrštila a nezavalila úplne.   

FOTO Tomáša (29) zavalila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Tv Markíza, HaZZ)

Turista nateraz ostáva v popradskej nemocnici, kde sa zotavuje. Jeho blízki, ale aj lekári a záchranári svorne hovoria, že pri Tomášovi stáli anjeli strážni. On sám je vďačný záchranárom za život, za to, že hrozivý pád prežil. 
 

Viac o téme: PádTuristaVysoké TatryLomnický štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu